5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 4 Juna, 2020
Naslovnica Top vijesti Evo kako izgledaju lažne maske protiv koronavirusa, koje vam mogu i naštetiti

Evo kako izgledaju lažne maske protiv koronavirusa, koje vam mogu i naštetiti

Izbijanje pandemije koronavirusa pružilo je, nažalost, nove mogućnosti prevarantima da profitiraju od velike potražnje na tržištu za lažnim medicinskim, zaštitnim i higijenskim proizvodima, piše “Večernji list”.

U Evropskom uredu za borbu protiv prevara (OLAF) odmah su otvorili istragu o uvozu lažnih proizvoda povezanih s COVID-19, a koji su neučinkoviti ili čak štetni za zdravlje, a u to spadaju maske, sredstva za dezinfekciju i testiranje. U OLAF-u kažu da s državnim carinskim upravama rade na sprečavanju ulaska tih opasnih krivotvorina ili zabranjenih proizvoda u EU. U Uredu kažu i da su od samog početka pandemije prikupljali obavještajne podatke i informacije o toj ilegalnoj trgovini te da su u tijesnoj vezi s nadležnim tijelima u državama članicama EU i trećim zemljama.

Maske koje štete organizmu
FOTO: OLAF

– Sprečavanje ulaska ovih lažnih proizvoda u Evropu ključno je za zaštitu zdravlja i borbu protiv virusa. Osim što nisu učinkoviti protiv virusa, ovi proizvodi, također, ne udovoljavaju standardima EU, što može naštetiti našem zdravlju. Naprimjer, oni mogu izazvati opasnu bakterijsku kontaminaciju – upozoravaju iz OLAF-a. 

Dodaju da prevarante privlači potencijalno velika nelegalna dobit i da žele iskoristiti našu nevolju i našu, ponekad očajničku potrebu za tim proizvodima. Navode primjer da su krivotvorene maske ponuđene na internetu u različitim državama članicama EU po cijenama od pet do 10 eura, što je skoro tri puta više od uobičajene cijene. Lažne maske za lice djece također se bezobrazno krijumčare.

– Ovi krivotvoreni proizvodi ulaze u Evropu putem internetske prodaje i u naše domove se unose putem poštanskih ili kurirskih usluga. Stižu i u kontejnerima s lažnim certifikatima ili su deklarirani kao drugi proizvodi i pronalaze svoj put u uobičajene kanale distribucije ili se prodaju na crnom tržištu. Do trenutno izrečenih zabrana putovanja također su stigli prokrijumčareni preko granice u koferima zračnih putnika ili preko kopnenih granica – upozoravaju u OLAF-u.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Sutra isplata penzija za maj

Isplata penzija za mjesec maj u Federaciji BiH počinje sutra. Skladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec...

Sutra se 480 studenata vraća u domove na Bjelavama i u Nedžarićima

Studenti se u petak, 5. juna, vraćaju u sarajevske domove na Bjelavama i u Nedžarićima, potvrdio je za Faktor Anis Krivić, ministar...

Zavidovići: Gluhonijema starica živi u kućerku koji i jači vjetar može srušiti

„Trud'te se, rad'te se“, reći će jedan „uspješni mladi poduzetnik“ velike perspektive i karijere u ubiranju malina, odnosno miliona. 

Javni oglas za prijem u radni odnos u JU “Dom zdravlja” Zavidovići

Javna ustanova “Dom zdravlja” Zavidovići prima u radni odnos radnike na sljedeća radna mjesta:– doktor medicine – 3 izvršioca.

Recent Comments