5.3 C
Zavidovići
Petak, 31 Marta, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Fahrudin Solak: Još smo u uzlaznoj krivulji epidemije, ali imamo lijepu vijest

Fahrudin Solak: Još smo u uzlaznoj krivulji epidemije, ali imamo lijepu vijest

Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite sa svojim vrijednim ljudima na terenu je bukvalno 24 sata. Svakodnevne sjednice, rad na terenu, kontrola naredbi i zaštita građana Bosne i Hercegovine… prevashodni je cilj Solaka i njegove ekipe. 

U pauzi između dva sastanka Solak je za Radiosarajevo.ba govorio o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji u borbo sa panedmijom koronavirusa. 

“Federacija BIH, a samim tim i Bosna i Hercegovina, još pokazuju da je naša zemlja u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje. U cijeloj Bosni i Hercegovini do sada 128 osoba pozitivno je na ovaj COVID-1, to je daleko manje u odnosu na Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku, koje u odnosu na nas imaju duplo više zaraženih i ovo je najbolji pokazatelj da smo na vrijeme poduzeli zaštitne mjere”, priča Solak za Radiosarajevo.ba.

Solak je za naš portal kazao da ima i jednu lijepu vijest.

“Ono što je za veliku pohvalu svim građanima Sarajeva i Bosne  i Hercegovine je daleko manji broj zaraženih nego što smo ih imali proteklih nekoliko dana na dnevnoj bazi. To je vijest koja donosi ohrabranje”, dodao je Solak.

U Srbiji su nadležne institucije navele da ovu zemlju očekuje 29 dana borbe još sa pandemijom koronavirusa, na osnovu pokazatelja koje  su dali kineski stručnjaci.

“To za BiH ja ne mogu kazati… Sve će zavisiti od građana naše države, kako se budu držali zaštitnih mjera koje smo uveli. Mi smo, recimo, uveli zabranu kretanja i okupljanja u grupama, a u Njemačkoj će tek danas raspravljati o ovim mjerama. To su stvari koje pokazuju da radimo pravu stvar”, podvukao je Solak. 

Federalne uprave civilne zaštite je napravila i web aplikaciju koja sadržava detaljne podatke za praćenje prisustva coronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, a Solak je na kraju i o testiranju na ovaj virus i brojnim ppozitivima građana.

“Smatram da je Svjetska zdravstvena federacija (WHO) malo preletjela kada je kazala da se ljudi moraju testirati. Nije problem da se osobe testiraju, ali taj test koji sada napravimo za neku osobu i bude negativan, već sutra ta ista osoba može biti pozitivna, jer je vrijeme inkubacije virusa najmanje 14 dana. Iz tog razloga savjetujem sve građane da ne idu u bolnice, ako osjete simptome, već da pozovu telefonom medicinske radnike i dobit će najbolje upute. Budimo strpljivi i ostanimo u kućama”, kazao je Solak, koji je naglasio da on i njegova ekipa u cilju zaštite svojih i života najdržaih, poduzimaju sve mjere maksimalne zaštite kada se nalaze na terenu. 

12 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments