5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Ministar zdravstva ZDK za N1: Nema mjesta panici

Ministar zdravstva ZDK za N1: Nema mjesta panici

Potvrđen je i prvi slučaj korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, u gradu Zenica, odakle se u Novi dan javila reporterka N1 Ivana Erić, koja je razgovarala sa ministrom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnanom Jupićem.

Ovo je peti slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini. Prvi slučaj je bio muškarac u Banjaluci, nakon čega je potvrđeno da je zaražen i njegov sin, a nakon toga zaraženi su otac i kćerka u Čelincu.

U Zenici se o radi o osobi ženskog spola koja je došla iz Italije.

Na osnovu procjene i simptomotologije urađeno je testiranje i potvrđen je peti slučaj u BiH kod osobe u Zenici. Radi se o osobi s blažim simptomima, koja je u samoizolaciji i biće po protokolu smještena u izolatorij Infektivnog odjela Kantonalne bolnice Zenica. Testiranje je urađeno po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)“, rekao nam je Jupić.

Istakao je i da ovaj slučaj nije iznenadio, te da ZDK ima odgovore na ovakve slučajeve za koje je bilo izvjesno da će se pojaviti, kako je kazao.

Pitali smo Jupića da li će biti testirana i porodica zaražene osobe iz Zenice korona virusom, na šta nam je odgovorio da će odluku o testiranju donijeti epidemiološka služba te odrediti dalje mjere postupanja.

Sve i jedan stanovnik ZDK će biti na adekvatan način zbrinut“, kazao je ministar Jupić.

Krizni štab ZDK je u kontaktu sa Federalnim kriznim štabom te je sačinjen od najjačih eksperata u ZDK, kako nam je kazao Jupić.

Naveo je i da su poslate preporuke svim zdravstvenim ustanovama te ponovio kako su spremno dočekali ovu situaciju.

Nema mjesta panici. Mi smo sve uradili što smo mogli u ovoj prilici i očekujemo i da će stanovništvo poštovati mjere samozaštite“, rekao je.

Mjere samozaštite su opštepoznate, odnosno stalno pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Prilikom kašljanja ili kihanja koristiti papirne maramice ili to činiti u podlakticu.

Također, u ZDK preporučuju i odgađanje određenih manifestacija koje se mogu odgoditi, kao i izbjegavanje većih javnih okupljanja.

Preporuka građanima koji se vraćaju iz kriznih područja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da sa pojavom bilo kojih simptoma telefonom kontaktiraju nadležne ustanove gdje će dobiti precizne informacije, biti pregledane i testirane na mjestu događaja.

13 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments