5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Obustavlja se javni saobraćaj u FBiH

Obustavlja se javni saobraćaj u FBiH

Sinoć je održana press konferencija Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj su iznijete nove mjere povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području F BiH.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ, na početku konferencije je naglasio da se set novih mjera i naredbi najviše odnosi na trgovine i odvijanje javnog saobraćaja. Jedna od naredbi je osiguranje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustanove.

Potom, obustavlja se javni prijevoz u FBiH, koji uključuje linijski, vanlinijski i željeznički prijevoz putnika, uz izuzetak registriranih taksi prijevoznika, kod kojih se uvodi obavezno provođenje mjera zaštite, koje podrazumijevaju nošenje maski, rukavica, naočala i dezinfekciju vozila nakon svake vožnje. Ova naredba se odnosi na prijevoz putnika, dok će se prijevoz roba nastaviti odvijati nesmetano.

Nadalje, obustavlja se rad trgovačkih radnji u FBiH, a ova naredba se ne odnosi na sljedeće: prodavnice prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnice, apoteke, prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, kioske, pekare, hemijske čistionice, prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječje opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarkete i veledrogerije.

Također se obustavlja rad pijaca, osim otvorenih pijačnih prostora uz osiguranje protoka kupaca uz distancu od 1,5 metar, te poštivanje svih ostalih mjera. Federalni štab civilne zaštite također je naredio stavljanje pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanje pritvora i zatvora.

Prema riječima Anisa Ajdinovića, direktora FUIP-a, preko teritorije RS-a sa mjestom prebivališta u FBiH je ušla 771 osoba, a preko Brčko Distrikta 60 osoba. Ovi podaci se dostavljaju kantonalnim MUP-ovima radi kontrole izolacije osoba.

U FBiH, kako je rekao Ajdinović, do sada je registrovano oko 50 osoba koje nisu poštovale mjere izolacije i njima su izrečene novčane kazne.

16 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments