5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zavidovići Situacija u Zavidovićima nestabilna zbog dolaska velikog broja građana iz inostranstva

Situacija u Zavidovićima nestabilna zbog dolaska velikog broja građana iz inostranstva

U Zavidovićima trenutno nema registriranih zaraženih koronavirusom, a oko 200 osoba je u samoizolaciji. Do sada je testirana jedna starija osoba koja je bila negativna.

Nadležni prate dešavanja na terenu, i građani uglavnom poštuju donesene odredbe koje se tiču kretanja, nošenja zaštitne opreme, policijskog sata, odredbe koja se tiče udaljavanja od osoba pri kupovini i sl.

JKP “Radnik“ je izvršio čišćenje i dezinfekciju ulica. Crveni križ je oformio mobilne timove za pomoć starijim i bolesnim licima i ekipe su svakodnevno na terenu, a uglavnom se koriste usluge kupovine hrane i lijekova.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, ona je zbog velikog broja građana koji su se vratili iz inostranstva nestabilna, ali nema mjesta panici, kažu nadležni u epidemiološkoj službi.

Naime, Zavidovići su u fokusu, zbog velikog broja građana pristiglih u prvom redu iz Italije. Prema nekim procjenama od 8.marta ih se na područje Zavidovića vratilo oko 1.200 ali tačan broj nije poznat. Od 16. marta im je naložena samoizolacija, a do tada su se slobodno kretali, što je izazvalo buru negodovanja među lokalnim stanovništvom.

Oko 200 ljudi je u samoizolaciji i putem telefona su im na raspolaganju ljekari Doma zdravlja. Ostali pacijenti koji trebaju preglede u domu zdravlja moraju prije dolaska telefonski kontaktirati svog ljekara.

Na posljednjoj vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite, održanoj u ponedjeljak, donesena je nova naredba o skraćenju radnog vremena do 16.30, svim prodajnim objektima kojima ranije nije zabranjen rad.

Romi trenutno naugroženija populacija

Predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići Redžo Seferović, obratio se načelniku općine Hašimu Mujanoviću izražavajući zabrinutost za 850 građana romske populacije koja živi u Zavidovićima. Tražio je konkretnu pomoć u prehrambenim paketima za trenutno najugroženiju populaciju.

– Njihova egistencija zavisi isključivo od prodaje željeza i rabljene robe, a zbog nemogućnosti rada ugroženi su i potrebna im je prvenstveno hrana. Situacija je alarmantna i pojedine porodice već nemaju osnovnih prehrambenih namirnica – kaže Seferović.  

13 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments