5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Treba li BiH zatvoriti gradove i uvesti policijski sat da bi se...

Treba li BiH zatvoriti gradove i uvesti policijski sat da bi se spriječilo širenje koronavirusa?

U BiH ima ukupno 90 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom sa naznakama da će se brojka širiti što, prateći statistike širenja epidemije u drugim državama, znači da ima razloga za zabrinutost, ali i za razmatranje mogućnosti pooštravanja mjera.

Vremena je, međutim, sve manje.U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Južnoj Koreji se, od momenta kada je zaraženo prvih 100 ljudi, broj zaraženih uduplavao svaka dva do tri dana, što znači da je za 15-20 dana dostigao brojku od blizu 10 hiljada zaraženih, sa tendencijama daljeg širenja.

U Italiji je naprimjer, prema pisanju Economista, 23. februara 2019. potvrđen 100. slučaj zaraze koronavirusom, da bi 18. marta 2019. godine bilo 35.713 zaraženih.

U Njemačkoj je 1. marta potvrđen 100. slučaj, da bi 18. marta imali 12.327 slučajeva zaraženih virusom COVID-19.

U BiH, koja se sa navedenim zemljama ne može porediti ni po broju stanovnika, ni po funkcionalnosti zdravstvenog sistema, vrlo brzo se može očekivati ukupno 100 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što, ako ćemo se voditi statistikama širenja virusa u drugim zemljama, znači da vrijeme nije na našoj strani.

Niti zdravstveni sistem, pokazalo se već ranije…

Pred bh. zvaničnicima koji upravljaju epidemiološkom krizom je velika odluka da li treba da razmotre uvođenje restriktivnijih mjera nego što je to slučaj u zemljama regiona, da li treba da određene gradove stave u karantin, da li dodatno da ograniče kretanje i uvedu policijski sat u naredne tri sedmice.

Sličan scenario koji se odigrao u Italiji, Španiji ili Njemačkoj bi, smatraju stručnjaci, Bosnu i Hercegovinu za 10-ak dana bacio na koljena.

14 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments