5.3 C
Zavidovići
Subota, 19 Septembra, 2020
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton VIDEO / Premijer Ganić: Privrednici i radnici neće biti prepušteni sami sabi

VIDEO / Premijer Ganić: Privrednici i radnici neće biti prepušteni sami sabi

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić kazao je danas da se taj kanton kao jedan od najvećih industrijskih i izvoznih centara te kao jedan od centara koji ima razvijenu uslužnu djelatnost našao u velikom problemu zbog pandemije novog koronavirusa Covid-19.

– Taj problem uzrokovao je stagnaciju u privrednom smislu zbog čega želimo iskoristiti sastanak da bismo skrenuli pažnju privrednicima i radnicima da neće biti prepušteni sami sabi jer će Vlada ZDK ozbiljno pristupiti tom izazovu te biti podrška u zajedničkom prevazilaženju izazova u tom smislu – dodao je Ganić.

Na današnjem sastanku predstavnika vlasti i poslodavaca, Vlada ZDK najavila je da će razmotriti prijedlog da se za april isplati minimalni lični dohodak za sve one koji su zbog naredbi kriznih štabova morali obustaviti svoj rad, kaže predsjednik Upravnog skupštine Udruženja poslodavaca Zenica Mladen Perić.

– To se odnosi na sve radnike i za one poslodavce koji nisu otpustili radnike do aprila, a za one koji su otpustili radnike predložili smo da pozovu radnike da se vrate na posao kako bi mogli imati beneficije od te mjere – pojasnio je Perić.

Ocijenio je da je u pitanju konkretna i vrlo učinkovita mjera jer bi se time zaustavilo otpuštanje radnika, izražavajući nadu da će sve ovo vrlo brzo proći.

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić kaže da je to ministarstvo dobilo zadatak da prikupi statističke podatke te da se nakon toga angažiraju eksperti s Ekonomskog fakulteta da naprave finansijske procjene i ponude dvije varijante rješenje ovih pitanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Sutra sahrana djevojci koja je smrtno stradala u Zavidovićima

Sedamnaestogodišnja Ana Širić iz Žepča poginula je sinoć, nakon što je s biciklom udarila u potporni zid u ulici Matije Gubca u Zavidovićima. 

Zavidovići: Djevojčica smrtno stradala nakon pada s bicikla

U predvečernjim satima na prostoru općine Zavidovići desila se velika tragedija, kako nezvanično prenosi portal 072.info. Prema informacijama ovog portala...

Meteorolozi najavljuju kišu u drugom dijelu dana

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje preteženo sunčano prijepodneva. Od sredine dana postepeno povećanje oblačnosti. U poslijepodnevnim...

Nova instrukcija: Od danas se namazi klanjaju u potpunosti – farzi, sunneti i dova

Imami u džamijama u Bosni i Hercegovini od danas su obavezni da propisane namaze obavljaju u potpunosti, odnosno, da uz farze obavljaju...

Recent Comments