5.3 C
Zavidovići
Subota, 3 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton VIDEO / Premijer Ganić: Privrednici i radnici neće biti prepušteni sami sabi

VIDEO / Premijer Ganić: Privrednici i radnici neće biti prepušteni sami sabi

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić kazao je danas da se taj kanton kao jedan od najvećih industrijskih i izvoznih centara te kao jedan od centara koji ima razvijenu uslužnu djelatnost našao u velikom problemu zbog pandemije novog koronavirusa Covid-19.

– Taj problem uzrokovao je stagnaciju u privrednom smislu zbog čega želimo iskoristiti sastanak da bismo skrenuli pažnju privrednicima i radnicima da neće biti prepušteni sami sabi jer će Vlada ZDK ozbiljno pristupiti tom izazovu te biti podrška u zajedničkom prevazilaženju izazova u tom smislu – dodao je Ganić.

Na današnjem sastanku predstavnika vlasti i poslodavaca, Vlada ZDK najavila je da će razmotriti prijedlog da se za april isplati minimalni lični dohodak za sve one koji su zbog naredbi kriznih štabova morali obustaviti svoj rad, kaže predsjednik Upravnog skupštine Udruženja poslodavaca Zenica Mladen Perić.

– To se odnosi na sve radnike i za one poslodavce koji nisu otpustili radnike do aprila, a za one koji su otpustili radnike predložili smo da pozovu radnike da se vrate na posao kako bi mogli imati beneficije od te mjere – pojasnio je Perić.

Ocijenio je da je u pitanju konkretna i vrlo učinkovita mjera jer bi se time zaustavilo otpuštanje radnika, izražavajući nadu da će sve ovo vrlo brzo proći.

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić kaže da je to ministarstvo dobilo zadatak da prikupi statističke podatke te da se nakon toga angažiraju eksperti s Ekonomskog fakulteta da naprave finansijske procjene i ponude dvije varijante rješenje ovih pitanja.

26 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments