5.3 C
Zavidovići
Utorak, 30 Maja, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Zatvorske kazne za one koji ne poštuju rješenja o samoizolaciji

Zatvorske kazne za one koji ne poštuju rješenja o samoizolaciji

Krivični zakon Federacije BiH jasan je kada je riječ o kršenju zdravlja ljudi, te će uskoro za sve koji ne poštuju upute Kriznih štabova i ne pridržavaju se rješenja o samoizolaciji morati krivično odgovarati.

U javnosti se sve češće čuje kako su osobe koje su stigle u BiH iz zemalja koje su najugroženije kada je riječ o koronavirusu neodgovorno ponašaju i odlaze u restorane ili tržne centre.

Doktori upozoravaju i mole da se strogo pridržavamo svih uputa, jer njihov trud, svi planovi kriznih štabova padaju u vodu ukoliko smo neodgovorni pojedinci. Sve vijesti iz Italije upravo govore o tome, da su Italijani vrlo olako shvatili upozorenja, pa su sada u vrlo nezahvalnoj situaciji. Za Novinsku agenciju patria nezvanično je potvrđeno da će pripadnici policije krenuti u ozbiljne kontorle onih koji su u samoizolaciji.

Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva odluka je da svi ti građani BiH idu u izolaciju 14 dana a ta mjera stupa na snagu 16. marta. Ranije su već na aerodromima uručena rješenja za osobe doputovale iz kriznih područja.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi Član 225 o prenošenju zarazne bolesti kaže: “Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Član 226. Tretira nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

“Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 21 zaražena osoba koronavirusom. U susjednoj Hrvatskoj 38, a u Srbiji je do sada potvrđen 41 slučaj koronavirusa.

Fokus.ba

31 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments