5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Zatvorske kazne za one koji ne poštuju rješenja o samoizolaciji

Zatvorske kazne za one koji ne poštuju rješenja o samoizolaciji

Krivični zakon Federacije BiH jasan je kada je riječ o kršenju zdravlja ljudi, te će uskoro za sve koji ne poštuju upute Kriznih štabova i ne pridržavaju se rješenja o samoizolaciji morati krivično odgovarati.

U javnosti se sve češće čuje kako su osobe koje su stigle u BiH iz zemalja koje su najugroženije kada je riječ o koronavirusu neodgovorno ponašaju i odlaze u restorane ili tržne centre.

Doktori upozoravaju i mole da se strogo pridržavamo svih uputa, jer njihov trud, svi planovi kriznih štabova padaju u vodu ukoliko smo neodgovorni pojedinci. Sve vijesti iz Italije upravo govore o tome, da su Italijani vrlo olako shvatili upozorenja, pa su sada u vrlo nezahvalnoj situaciji. Za Novinsku agenciju patria nezvanično je potvrđeno da će pripadnici policije krenuti u ozbiljne kontorle onih koji su u samoizolaciji.

Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva odluka je da svi ti građani BiH idu u izolaciju 14 dana a ta mjera stupa na snagu 16. marta. Ranije su već na aerodromima uručena rješenja za osobe doputovale iz kriznih područja.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi Član 225 o prenošenju zarazne bolesti kaže: “Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Član 226. Tretira nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

“Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 21 zaražena osoba koronavirusom. U susjednoj Hrvatskoj 38, a u Srbiji je do sada potvrđen 41 slučaj koronavirusa.

Fokus.ba

6 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Džaferović: Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, ovo je blokada države

Milorad Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH. To je potvrdio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon...

Čerkez: Razmatra se uvođenje potvrde o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u objekte

U Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Federaciji BiH traju intenzivni razgovori o mogućnosti uvođenja obaveznog posjedovanja potvrde o vakcinaciji, negativnom PCR ili...

Narednih dana promjenljivo vrijeme, za vikend sunčano i toplije

Narednu radnu sedmicu u Bosni i Hercegovini obilježit će promjenljivo vrijeme, dok će tokom vikenda biti stabilnije, sunčanije i toplije, objavio je...

Tuga u dolini Krivaje nakon pogibije lovaca Azema Mujića i Elvedina Keserovića

Mještani naselja iz doline rijeke Krijave u Zavidovićima opraštaju se od svojih komšija - lovaca koji jučer ujutro stradali u eksploziji...

Recent Comments