5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Bukvarević: Isplate boračkim kategorijama neće biti umanjene

Bukvarević: Isplate boračkim kategorijama neće biti umanjene

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da je Vlada FBiH zauzela stav da sredstva u budžetu sa pozicije isplate naknade boračkim kategorijama neće biti umanjena.

– Vlada FBiH je u jeku pandemije ostala uz svoje građane, a posebno uz boračku populaciju. Izvršila je preraspodjelu sredstava u budžetu te učinila dodatne napore kako bi osigurala neophodna sredstva za borbu protiv koronavirusa – izjavio je Bukvarević u današnjem obraćanju u Vladi FBiH.

Dok god postoji bilo kakva mogućnost da se sa drugih pozicija vrše uštede, poručio je Bukvarević, Vlada FBiH ostaje pri opredjeljenju da postignuti obim prava za tu kategoriju neće biti umanjivan.

Istakao je da je to ministarstvo izvršilo obračun za sve boračke naknade te da će biti na istom nivou kao za februar, a da se isplata očekuje kao i svakog mjeseca, oko 10. aprila.

Bukvarević je kazao da će za mjesec mart naknade dobiti 102.507 boračkih porodica, i to 83.589 korisnika ličnih invalidnina, 4.821 dobitnika ratnih priznanja te 14.097 demobilisanih branilaca.

Podsjetio je da u proteklih šest godina nije bilo umanjenja naknada boračkoj populaciji niti kašnjenja, što je rezultat opredjeljenja Vlade FBiH da je to kategorija koja je najzaslužnija za odbranu BiH te da je potrebno učiniti sve napore kako bi te ranjive kategorije društva osjetile što manje posljedice novonastale situacije.

Pozdravio je aktivnosti Zeničko-dobojskog kantona koji je usvojio Uredbu o egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina te pozvao i druge kantone da ubrzaju donošenje zakona i da na sve raspoložive načine pomognu braniocima.

– Među njima je veliki broj starijih i oboljelih, što znači da su jedna od rizičnih skupina. Apelujem na sve građane da se pridržavaju svih mjera i uputa i da vjeruju u ljekare i institucije te da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, posebno roditeljima naših šehida i poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima koji su u stanju potrebe – poručio je Bukvarević.

Pozvao je sva boračka udruženja i organizacije da u lokalnim ograncima obiđu saborce i članove njihovih porodica, jer svi moraju biti jedinstveni i solidarni.

– Naš narod je pobijedio onda kad se niko nije nadao, zahvaljujući hrabrosti i jedinstvu građana. Vjerujem da ćemo i iz ove krize izaći ubrzo, ako se budemo pridržavali svih mjera – naglasio je Bukvarević te zahvalio svi građanima koji pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

10 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments