5.3 C
Zavidovići
Utorak, 11 Avgusta, 2020
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Donesena odluka: Omogućeno kretanje starijima od 65 i mlađima od 18 godina

Donesena odluka: Omogućeno kretanje starijima od 65 i mlađima od 18 godina

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici ublažio mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina.

– Prema toj odredbi, osobe starije od 65 godina, imale bi mogućnost ponedjeljkom, srijedom i petkom da izađu, da borave vani od 9 do 13 sati, dok bi mlađi od 18 godina to pravo ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom u periodu od 14 do 20 sati – izjavio je Čerkez.

Čerkez je istaknuo da su mjere popuštene u skladu s epidemiološkom situacijom, koja će se nastaviti pratiti i koje bi se mogle i unaprijediti.

– Iz ovih mjera su svakako izuzete osobe koje idu po zdravstvenu skrb, izuzete su osobe koje imaju djecu sa problemima u razvoju. Na neki način je i to ispoštovano. Veoma je bitno da će osobe koje borave u staračkim domovima, imati mogućnost u ovom vremenu da borave ispred svoje institucije u okvirima te iste institucije – pojasnio je Čerkez.

Na prostoru FBiH u protekla 24 sata testirano je 798 uzoraka, a samo dvije osobe su pozitivne na koronavirus. 

– Ovo je sigurno ohrabrujući podatak. Opreznosti nikad kraja, ali je ipak ohrabrujući podatak. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti kako bismo nastavili s ublažavanjem mjera, jer nam je svima interes da ljudi počnu voditi normalan život – izjavio je Čerkez.

Najavio je i da će poslije 1. maja popustiti mjere što se tiče trgovina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Interni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika na neodređeno radno vrijeme u Općini Zavidovići

Obavještavaju se namještenici iz organa državne službe svih niova vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da općinski organ državne službe Općine Zavidovići...

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo, sinoć nova pucnjava u Zenici

Zenička policija je sinoć oko 20 sati uhapsila osobu inicijala H. H., koji se sumnjiči da je preksinoć u naselju Jalija ranio...

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za većinu područja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH

Na današnji dan 8. augusta 1925. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant...

Recent Comments