5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Husić: Želimo napraviti 40.000 maski koje ćemo besplatno podijeliti

Husić: Želimo napraviti 40.000 maski koje ćemo besplatno podijeliti

Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće “Medica“ u Zenici, u razgovoru za “Dnevni avaz” ističe da je i ova organizacija pogođena pandemijom koronavirusa, ali, odlučili su ne sjediti skrštenih ruku, pa su odlučile izraditi 40.000 maski koje će besplatno dijeliti. 

Nabavili materijal

Prema njenim riječima, osoblje “Medice” u početku je počelo raditi maske od pamuka jer su vidjeli da ih ljudi nemaju.

– Činjenica, prvo smo radili za svoje potrebe, a onda smo odlučili nabaviti repromaterijal da šijemo maske koje bi se besplatno dijele. Uspjeli smo dobiti od TIKA-e sav materijal potreban za izradu maski, lastikice, konce, na čemu smo im zahvalni – kaže Husić.

Iako odmah nisu svi znali šiti, instruktorice su ih brzo obučile, pa ih sada svi šiju.

– Uključili smo i naše volonterke koje su završile obuke krojenja i šivanja, a uključili smo i žene koje su bile zainteresirane iz neformalne mreže, iz ruralnih područja Zenice, gdje smo organizirali kurseve. Zajedno sa njima sve to radimo i naš cilj je u što kraćem roku sašiti 40.000 maski koje bi se, zaista, dijelile besplatno – ističe Husić.

Dodaje da bi se TIKA i Medica dogovorile i napravile zajedničku listu, da se ne duplaju donacije, a neko ostane bez maski.

Zapostavljene organizacije

– Želimo da se donira potrebna količina, a ne 10-20 maski. Želimo to uraditi i za sve sigurne kuće, ali i druge nevladine organizacije koje se bave pitanjima pomoći ranjivim kategorijama, jer su svi zapostavljeni u ovoj situaciji a radimo punim kapacitetima – zaključuje Husić, dodajući da maske šiju i žene žrtve nasilja smještene u ovoj ustanovi.

Jedan od razloga projekta šivenja maski je, dodaje Husić, što su mnogi od toga napravili biznis, a zaključno s ponedjeljkom već će imati 10.000 izrađenih maski.

Nema prijema u kuću, iako ima potrebe

Husić ističe da je, zbog situacije pandemije koronavirusa, prijem i sigurnu kuću otežan.

– Gotovo da nema prijema u sigurnu kuću, iako ima potrebe. Ali, institucije rade skraćeno, prioritet nije nasilje, a tu su i procedure o ispunjavanju epidemiološkog upitnika prije ulaska. Imamo telefonske linije, zovu nas žene jer imaju psiholoških problema kako da se nose s vremenom, ograničena im je sloboda koja ih podsjeća na teške situacije, počinju gubiti nadu, a to je prvi znak depresije i anksioznosti – kaže ona.

19 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments