5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Husić: Želimo napraviti 40.000 maski koje ćemo besplatno podijeliti

Husić: Želimo napraviti 40.000 maski koje ćemo besplatno podijeliti

Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće “Medica“ u Zenici, u razgovoru za “Dnevni avaz” ističe da je i ova organizacija pogođena pandemijom koronavirusa, ali, odlučili su ne sjediti skrštenih ruku, pa su odlučile izraditi 40.000 maski koje će besplatno dijeliti. 

Nabavili materijal

Prema njenim riječima, osoblje “Medice” u početku je počelo raditi maske od pamuka jer su vidjeli da ih ljudi nemaju.

– Činjenica, prvo smo radili za svoje potrebe, a onda smo odlučili nabaviti repromaterijal da šijemo maske koje bi se besplatno dijele. Uspjeli smo dobiti od TIKA-e sav materijal potreban za izradu maski, lastikice, konce, na čemu smo im zahvalni – kaže Husić.

Iako odmah nisu svi znali šiti, instruktorice su ih brzo obučile, pa ih sada svi šiju.

– Uključili smo i naše volonterke koje su završile obuke krojenja i šivanja, a uključili smo i žene koje su bile zainteresirane iz neformalne mreže, iz ruralnih područja Zenice, gdje smo organizirali kurseve. Zajedno sa njima sve to radimo i naš cilj je u što kraćem roku sašiti 40.000 maski koje bi se, zaista, dijelile besplatno – ističe Husić.

Dodaje da bi se TIKA i Medica dogovorile i napravile zajedničku listu, da se ne duplaju donacije, a neko ostane bez maski.

Zapostavljene organizacije

– Želimo da se donira potrebna količina, a ne 10-20 maski. Želimo to uraditi i za sve sigurne kuće, ali i druge nevladine organizacije koje se bave pitanjima pomoći ranjivim kategorijama, jer su svi zapostavljeni u ovoj situaciji a radimo punim kapacitetima – zaključuje Husić, dodajući da maske šiju i žene žrtve nasilja smještene u ovoj ustanovi.

Jedan od razloga projekta šivenja maski je, dodaje Husić, što su mnogi od toga napravili biznis, a zaključno s ponedjeljkom već će imati 10.000 izrađenih maski.

Nema prijema u kuću, iako ima potrebe

Husić ističe da je, zbog situacije pandemije koronavirusa, prijem i sigurnu kuću otežan.

– Gotovo da nema prijema u sigurnu kuću, iako ima potrebe. Ali, institucije rade skraćeno, prioritet nije nasilje, a tu su i procedure o ispunjavanju epidemiološkog upitnika prije ulaska. Imamo telefonske linije, zovu nas žene jer imaju psiholoških problema kako da se nose s vremenom, ograničena im je sloboda koja ih podsjeća na teške situacije, počinju gubiti nadu, a to je prvi znak depresije i anksioznosti – kaže ona.

19 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments