5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 7 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Jupić: Među 35 testiranih pacijenata i radnika KBZ-a niko nije bio pozitivan

Jupić: Među 35 testiranih pacijenata i radnika KBZ-a niko nije bio pozitivan

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem je do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod 32 osobe, trenutno je stabilna – izjavio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog ministarstva Adnan Jupić.

On je istakao kako su četiri osobe od ukupno 32 zaraženih već izliječene te puštene kućama, dok je kod pacijenta iz Tešnja prvi kontrolni nalaz bio negativan, ali je on zbog abdominalnih problema operisan te je još na tretmanu u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

– Nadamo se da će naredne sedmice i dvoje pacijenata iz Tešnja biti negativno te da će biti pušteni kućama, čime bismo imali šestoro izliječenih od Covida-19. Imamo samo jednog novog pozitivnog, iz poznatog klastera u Zavidovićima, gdje je danas testirano još šest osoba. Vjerujemo da će njih troje-četvero također biti pozitivno, ali još čekamo nalaze, koji zbog pojačanog testiranja sada malo kasnije stižu. Oni su u međuvremenu u samoizolaciji – kaže ministar Jupić.

Zavidovići su, sa sedam do sada potvrđenih slučajeva, nakon Zenice, gdje je potvrđena zaraza kod 15 osoba, druga lokalna zajednica u tom kantonu po broju zaraženih.

U općinama Tešanj i Kakanj potvrđene su zaraze koronavirusom kod po tri osobe, Žepču dvije, a u Brezi i Visokom po jedne. Potvrđenih zaraza za sada nema u općinama Usora, Maglaj, Vareš i Olovo.

-Za nas je važno da u dvije grupe testiranih pacijenata i zdravstvenog osoblja KBZ-a, koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, nije bilo pozitivnih. To znači da se zaraza nije širila po KBZ-u.

Do sada je testirano oko 35 osoba, a bit će testirana još jedna grupa- ukupno 50-ak osoba iz tog kontakta u KBZ-u. To je svakako dobra vijest, ali te ćemo ljude ponovo testirati, da bismo u potpunosti bili sigurni – najavljuje Jupić, koji napominje da su negativni bili i ljekari Doma zdravlja Zenica, koji su također bili u kontaktu s zaraženim pacijentom.

U tom se kantonu, objašnjava ministar Jupić, testira 7.-8. dan po utvrđenom kontaktu s potvrđeno zaraženom osobom, dok se kontrolno testiranje radi 15.-16. dan.

Trenutno je u izolatoriju KBZ-a smješteno osam, a na Odjelu za infektivne bolesti te bolnice 11 pacijenata zaraženih koronavirusom.

– Svi oni su stabilni, što je najvažnije. Niko nije životno ugrožen i na respiratoru. U naš će izolatorij biti smješten je jedan doktor iz Breze, koji radi u Sarajevu, gdje je i testiran te bio pozitivan, ali je iz općine iz našeg kantona – napominje Jupić.

Do sada je u ZDK-u na koronvirus testirana 241 osoba, a trenutno su pod zdravstvenim nadzorom 5.743 osobe.

Policija je izvršila 1.966 kontrola 1.949 osoba koje su dobile rješenje o samoizolaciji te zbog kršenja izrekla dvije sankcije. Rješenje o samoizolaciji isteklo je za 817 osoba. Tri osobe, uzrasta do 18 i preko 65 godina, u posljednjih 24 sata kršila su sabranu kretanja, a 16 osoba kršilo je zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata. Policijski su službenici za sve njih izdali zakonom propisane sankcije.

22 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments