5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Jupić: Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

Jupić: Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

– Najbitnije je da pripremimo krevete u izolatoriju, da damo vremena da stignu medicinska oprema i nekoliko respiratora. Onda smo završili svoj posao i ide samo liječenje – kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u razgovoru za “Avaz”.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu bit će rast broja pacijenata. Međutim, ministar je optimista i smatra da neće ići tom brzinom da će nedostajati opreme i prostornih kapaciteta.

Smanjili brzinu širenja

– Vrhunac u broju pacijenata očekujemo do kraja aprila, nakon čega će trebati ići prema relaksaciji mjera. Međutim, to ne znači da neke mjere neće i ranije oslabiti ili, ako bude nediscipline, pooštravati – kaže Jupić.

Njihov zadatak, dodaje, bio je da smanje brzinu širenja i pripreme kapacitete za smještaj pacijenata. 

– Mi smo to uradili i obavili smo svoj dio posla. Sada idemo s liječenjem, idemo dalje. Ljudi dobivaju infarkte, druge bolesti, povređuju se, moramo i njima pomagati – govori Jupić.

Odgovarajući na naš upit koju bi prvu mjeru građani mogli očekivati, ministar podvlači da svaka treba biti u pokretanju privrede.

– Dakle, da se mogu neke službe staviti u funkciju, koje mogu ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere. 

Mora stajati struka

Pratimo šta se dešava u Njemačkoj i Austriji, samo što mi to moramo prilagođavati našoj higijensko-epidemiološkoj situaciji i spremnosti zdravstvenog sektora. Zasad smo odlični i ako se tako nastavi treba početi razmišljati o labavljenju mjera – smatra Jupić.

Podvlači da se, ipak, ne smije ići prebrzo, te da iza svega toga mora stajati struka.

– Svaki pogrešan korak može ugroziti dosadašnje rezultate. Kao zdravstvena struka i kantonalni Krizni štab ići ćemo prema našem i federalnom štabu sa svojim razmišljanjima i mogućim rješenjima – zaključuje Jupić.  

29 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments