5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Jupić: Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

Jupić: Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

– Najbitnije je da pripremimo krevete u izolatoriju, da damo vremena da stignu medicinska oprema i nekoliko respiratora. Onda smo završili svoj posao i ide samo liječenje – kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u razgovoru za “Avaz”.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu bit će rast broja pacijenata. Međutim, ministar je optimista i smatra da neće ići tom brzinom da će nedostajati opreme i prostornih kapaciteta.

Smanjili brzinu širenja

– Vrhunac u broju pacijenata očekujemo do kraja aprila, nakon čega će trebati ići prema relaksaciji mjera. Međutim, to ne znači da neke mjere neće i ranije oslabiti ili, ako bude nediscipline, pooštravati – kaže Jupić.

Njihov zadatak, dodaje, bio je da smanje brzinu širenja i pripreme kapacitete za smještaj pacijenata. 

– Mi smo to uradili i obavili smo svoj dio posla. Sada idemo s liječenjem, idemo dalje. Ljudi dobivaju infarkte, druge bolesti, povređuju se, moramo i njima pomagati – govori Jupić.

Odgovarajući na naš upit koju bi prvu mjeru građani mogli očekivati, ministar podvlači da svaka treba biti u pokretanju privrede.

– Dakle, da se mogu neke službe staviti u funkciju, koje mogu ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere. 

Mora stajati struka

Pratimo šta se dešava u Njemačkoj i Austriji, samo što mi to moramo prilagođavati našoj higijensko-epidemiološkoj situaciji i spremnosti zdravstvenog sektora. Zasad smo odlični i ako se tako nastavi treba početi razmišljati o labavljenju mjera – smatra Jupić.

Podvlači da se, ipak, ne smije ići prebrzo, te da iza svega toga mora stajati struka.

– Svaki pogrešan korak može ugroziti dosadašnje rezultate. Kao zdravstvena struka i kantonalni Krizni štab ići ćemo prema našem i federalnom štabu sa svojim razmišljanjima i mogućim rješenjima – zaključuje Jupić.  

29 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments