5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina "On je malo lud": Poznati robijaš Elvir Šabanović Moca pobjegao iz zeničkog...

“On je malo lud”: Poznati robijaš Elvir Šabanović Moca pobjegao iz zeničkog KPZ-a

Elvir Šabanović Moca, jedan od najpoznatijih osuđenika u zeničkom Kazneno-popravnom zavodu, pobjegao je jučer iz te kazneno-popravne ustanove.

On je tačnije “išetao” iz zatvora jer se u posljednje vrijeme nalazio u vanjskom paviljonu, gdje se nalaze najprimjereniji osuđenici, kojima je ostalo malo vremena do izlaska i koji su uglavnom na radnoj obavezi.

Informaciju je za Faktor potvrdio direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić, koji nam je kazao da se Šabanović jučer oko 15 sati “ničim izazvan” udaljio sa “Ekonomije”, gdje je radio u plastenicima.

– Mi smo ga tražili oko sat vremena na tom području i onda smo raspisali potjernicu. Ovim je samo sebi napravio štetu – kazao je Kahrić, te dodao da se ne bi iznenadio da se Šabanović sam pojavi u KPZ-u.

Ukoliko bi to bio slučaj, kazna bi bila blaža, a ukoliko ga pronađe i dovede policija slijedi mu 20 dana samice i više nikad ne bi mogao boraviti u vanjskom paviljonu i ukida mu se uvjetna kazna.

Pojasnio je da je Šabanoviću, koji je osuđivan uglavnom zbog krađa i razbojništava, ostalo još oko šest mjeseci kazne, a svi osuđenici koji se zbog svog primjerenog ponašanja premjeste u vanjski paviljon dobiju po tri mjeseca uslovno od direktora zatvora.

– Osuđenici koji su u vanjskom paviljonu uvijek mogu pobjeći, ali to uglavnom ne rade. Ima ih oko 100, a to su radnici Ekonomije u zatvoru, u Peharama, Begovom Hanu, radnici koji rade na održavanju grijanja, struje, bravari i radnici u društvenom restoranu – pojasnio je Kahrić.

Šabanović je široj javnosti postao poznat nakon dokumentarne emisije “Prokleta robija” o zeničkom zatvoru u kojoj govoreći o jednom kolegi zatvoreniku govori kako “nije monstrum, nego je malo lud”.

28 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments