5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Ovo su SDP-ovi prijedlozi amandmana na "korona zakon" Vlade Federacije BiH

Ovo su SDP-ovi prijedlozi amandmana na “korona zakon” Vlade Federacije BiH

SDP BiH je na današnjoj konferenciji za medije predstavio set amandmana na prijedlog “korona zakona” koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime u SDP-u smatraju da je Vlada Federacije BiH nesistematski pristupila izradi zakona. U njegovu izradu nije uključila predstavnike privrednika, akademsku zajednicu niti opoziciju, zbog čega kažu da su prinuđeni amandmanski djelovati i dostaviti set amandmana na ovaj zakon.

Vladin prijedlog zakona koji ima 15 članova SDP pokušava popraviti ulažući 21 amandman. Na taj način kažu u SDP BiH želi ublažiti udar na privredu i građane BiH prouzrokovan pandemijom COVID-19, ali i spriječiti udar koji bi na privredu mogao imati predloženi zakon Vlade Fadila Novalića.

Amandmanima koje je uložio SDP BiH se predlažu sljedeće mjere:

1. Donošenje zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se ona značajno uvećala.

2. Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

3. Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

4. Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

5. Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

6. Zakonski moratorij na plaćanje obaveza po kreditima poslovnih subjekata, radnika i svih građana sa umanjenom kreditnom sposobnosti.

7. Povoljne kreditne linije za poslovne subjekte za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 virusa, sa kamatnom stopom do 2%

8. Objava imovinskih kartona vlasnika poslovnih subjekata koji dobiju novčanu pomoć države.

9. Parlamentarni nadzor nad trošenjem sredstava na osnovu ovog zakona i značajniju ulogu parlamenta, kantonalnih skupština i općinskih i gradskih vijeća.

10. Plaćeno odsustvo roditeljima čija djeca zbog mjera vlasti ne mogu pohađati školske i predškolske ustanove.

11. Odgodu plaćanja poreza na dobit iz 2019. godine

12. Zabranu raskida ugovora o zakupu, kao i zabranu deložacije zakupoprimaca

13. Poreske olakšice za „freelancere“.

14. Smanjenje cijene električne energije za domaćinstva i privredu

“Uzimajući u obzir da je Vlada FBiH koju vodi Fadil Novalić odbila naš poziv da zajednički radimo na izradi zakona, pozivamo klubove zastupnika vladajućih stranaka SDA-HDZ-DF-SBB da zajednički usaglasimo amandmane i popravimo veoma loš zakon Vlade Federacije Bosne i Hercegovine” istakao je šef kluba zastupnika SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Damir Mašić.

Iz SDP-a naglašavaju da ovaj paket amandmana košta oko 500 miliona KM i predlažu finansiranje iz ušteda rebalansom budžeta, prenamjenom sredstava, kreditnih sredstava, izdavanjem obveznica.

Pored seta amandmana, zahtjevaju da se na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH nađe i Zakon o minimalnoj plaći koji su ranije uputili u parlamentarnu proceduru, kao i rebalans budžeta FBiH za 2020.godinu, što je obaveza na koju je zastupnik Elvir Karajbić jasno upozorio premijera Novalića na sastanku organizovanom prošle sedmice.

“Ovi prijedlozi su urađeni u saradnji sa privrednicima i po uzoru na zemlje regiona, prije svega Republiku Hrvatsku koja je za razliku od naše Vlade reagovala na vrijeme i sa pravim mjerama. Ukoliko ne pomognemo radnike i privrednike sada, to će nas kasnije puno više koštati i morat ćemo uzimati veća kreditna sredstva,” istakao je Irfan Čengić, zastupnik SDP BiH u parlamentu FBiH.

“Predlažu zakon da se zaustavi epidemija otkaza mjerama po kojim je isplativije otpustiti radnika nego ga zadržati”, ranije je upozorio delegat u Domu naroda PFBiH, Aner Žuljević, aludirajući na činjenicu da su sredstva predviđena za subvencioniranje doprinosa manja od davanja nezaposlenima putem Zavoda za zapošljavanje.

SDP je na kraju pozvao parlamentarnu većinu da 18 mjeseci nakon izbora konačno formiraju Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, a u tom procesu mogu računati na njihovu pomoć.

13 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments