5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Počinje isplata penzija, starijim od 65 godina omogućeno kretanje

Počinje isplata penzija, starijim od 65 godina omogućeno kretanje

Isplata penzija za mart u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) počinje danas, potvrđeno je iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH. Od danas do petka, u terminu od 08:00 do 12:00, penzioneri stariji od 65 godina u Federaciji imat će priliku izlaska radi podizanja penzije i obavljanja nužnih kupovina.

Budući da se radi o najrizičnijoj grupi zaraze koronavirusom, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uputili su nekoliko ključnih prijedloga za zaštitu osoba treće životne dobi tokom narednih dana.

“Ono što smo mi preporučili jeste da se penzioneri osiguraju, da se zaštite na taj način da obavezno imaju masku, maskom štite i poštara, odnosno sve one sa kojima će oni dalje kontaktirati, štite naravno i sebe, pored upotrebe maske vrlo je važno da pripreme svoju olovku da ne bi više osoba koristilo istu olovku. Ja bih iskoristio priliku i da skrenem pažnju penzionerima na ispravno nošenje maske, maska se mora staviti na takav način da ide preko nosa i ispod brade i da se što manje dodiruje”, pojašnjava direktor INZ-a Zenica dr. Senad Huseinagić.

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljeni su posebni aranžmani sa bankama i poštama kako bi penzioneri dobili i preuzeli penzije, a da to ne postane uzrok širenja koronavirusa. Prema raspoloživim podacima, penzije za mart će dobiti 350 000 penzionera, od kojih 130 hiljada penziju primaju preko banaka i stariji su od 65 godina.

Solak: Odluka da starijim osobama dozvolimo izlazak nije poziv za šetnju

Odluka da osobama starijim od 65 godina dozvolimo izlazak kako bi obavili obaveze nije poziv za šetnju, rekao je načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak na konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija. 

“Tu prije svega mislim na kontrolu izlaska osoba starijih od 65 godina. Ovo nije dozvola za šetnju, već dozvola da obave svoje obaveze u trgovinama, poštama i slično. Zamolili smo ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Ukoliko vidimo da se mjere ne poštuju morat ćemo donijeti druge naredbe, zabraniti ostalim građanima u tom periodu izlazak ili ukinuti dozvolu izlaska penzionerima “, objasnio je Solak. 

Apelovao je još jedanput na građane da u narednim danima do 12.00 sati ne izlaze, kao i na penzionere koji imaju mogućnost da penzije preuzmu putem prijatelja ili člana porodice.

12 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments