5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 27 Septembra, 2023
Naslovnica Nekategorisano Stigao najdraži gost, počeo Ramazan

Stigao najdraži gost, počeo Ramazan

Zalaskom sunca večeras je počeo ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana.

Večeras se i klanja prvi teravih namaz, dok će sutra biti prvi dan posta. U Sarajevu je, tradicionalno, pucnjem topa sa Žute tabije obilježen početak najsvetijeg mjeseca.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju sva dobra djela učinjena u njemu se višestruko množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur'ana, ali i mjesec na čiji 17. dan se odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

– Mi, muslimani, svjedočimo Allahovu jednoću. Čvrsto vjerujemo da on sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe, neovisan je od stvorenja i njihovih potreba, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Naši namazi, naš post i milostinja koju dajemo sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrline. 

Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. To je mjesec u kojem se predajemo Allahu, skrušenom bogobojazošću i dubokom ljubavlju. Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro u nama osnažilo i i da je mir među nama blizu – poručio je, između ostalog, u tradicionalnoj ramazanskoj poruci reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

– Teravih namaz će nedostajati no s druge strane sama poruka u islamu glasi da moramo voditi računa o svom zdravlju, ali i o zdravlju sugrađana. S nestrpljenjem očekujem dan kada će se optimalizirati situacija, kada ćemo biti u mogućnosti da u potpunosti osjetimo taj teravih namaz koji nam puno znači – kaže Ibrahim Hrustanović.

Sve namaze obavljajte u svojim domovima, iftare organizujte samo u krugu porodice, apel je iz Islamske zajednice u BiH. Organizacija vjerskog života za sada ostaje kao i prethodnih nekoliko sedmica.

– Imami će tokom ramazana učiti ezane i zajedno sa mujezinima klanjati dnevne namaze u džamiji. Džumu će i dalje obavljati imam sa članovima džematskog odbora – pojasnio je Meho ef. Šljivo.

8 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments