5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 28 Maja, 2020
Naslovnica Vijesti Svijet U Njemačkoj otvorene prodavnice, u Danskoj vrtići

U Njemačkoj otvorene prodavnice, u Danskoj vrtići

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni koronavirusom, poduzeli su danas određene korake ka ukidanju restriktivnih mjera pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta diskutiraju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prošle godine prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

Ohrabrujuće je da je tokom vikenda u Evropi broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke bit će otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalno stanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

Smanjuju se restrikcije

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u vrtiće, što je naišlo na otpor pojedinih roditelja.

Španija, koja je, također, teško pogođena koronavirusom i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjit će određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

U Španiji je jučer registrirano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec dana. To, prema riječima zvaničnika ministarstva zdravlja Fernanda Simona, “daje određenu nadu”.

U Francuskoj je premijer Edouarde Phillipe rekao da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Andrew Couomo, guverner američke države Njujork, gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio da nije vrijeme za opuštanje nakon što je viša temperatura tokom vikenda izmamila Njujorčane iz kuća u parkove.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Prevoz putnika Zavidovići: Uspostavljena redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla

Saopštenje Prevoza putnika Zavidovići prenosimo u cjelosti. Cijenjeni putnici obavještavamo Vas da je redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla ponovo počela...

Bh. omladina u Australiji prikupila više od 60.000 KM za pomoć domovini!

Ovog ramazana, mreža bosanskohercegovačke omladine Mreža Mladih Australija sarađivala je sa neprofitnom dobrotvornom organizacijom Giving Independence for Tomorrow Inc (G.I.F.T). Svrha ove...

Nezaposleni i dalje ne moraju da se javljaju na Biro

Zbog pandemije korona virusa te postupajući po naredbama nadležnih organa u cilju sprječavanja i širenja virusa, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog...

Vladi FBiH upućen prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće

Na 20. vanrednoj sjednici FŠCZ usvojen je i Vladi FBiH upućen na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće...

Recent Comments