5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 28 Maja, 2020
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton VLADA ZDK USTANOVAMA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODOBRILA 650.000 KM

VLADA ZDK USTANOVAMA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODOBRILA 650.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj 18. vanrednoj sjednici program utroška sredstava Tekućeg transfera zdravstvenim ustanovama u iznosu od 650.000 KM, koji je utvrđen nedavno donesenim rebalansom budžeta kako bi se pomoglo ustanovama primarne zdravstvene zaštite u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tako će navedena sredstva biti raspoređena domovima zdravlja, Općoj bolnici Tešanj i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, koji su uložili ogroman napor u ljudskim i finansijskim resursima u sprečavanju širenja pandemije. Programom nije ubuhvaćena JU Kantonalna bolnica Zenica, za koju su u budžetu obezbijeđena dodatna sredstva kroz dva zasebna tekuća transfera.

“Ova finansijska sredstva će pomoći našoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja se pokazala kao čvrst bedem odbrane od koronavirusa, jer je smanjen pritisak oboljelih na Kantonalnu bolnicu Zenica”, rekao je premijer Mirza Ganić.

Raspodjela sredstava izvršena je prema utvrđenim kriterijima, po kojima je svakoj od ovih ustanova linearno pripalo po 10.000 KM, dok su preostala sredstava raspoređena u odnosu na broj stanovnika po općinama.

“Navedene ustanove su u proteklom periodu, uz povećane aktivnosti imale i evidentne troškove, a ovo je način da se jedan dio toga refundira”, rekao je ministar zdravstva Adnan Jupić.

Domu zdravlja (DZ) Zenica raspoređeno je 158.040 KM, DZ Tešanj 66.290 KM, DZ Visoko 58.930 KM, DZ Kakanj 56.200 KM, DZ Zavidovići 53.870 KM, DZ Žepče 49.215 KM, DZ Maglaj 42.400 KM, DZ Breza 26.975 KM, DZ Olovo 21.750 KM, DZ Vareš 19.980 KM, DZ Usora 18.005 KM, DZ Doboj Jug 17.050, Općoj bolnici Tešanj 25.000 KM te Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 25.000 KM.

Vlada je posredstvom Kantonalne uprave civilne zaštite ranije izvršila nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova, od čega je značajna količina raspoređena i domovima zdravlja.

Do sada je isporučeno 4.100 zaštitnih odijela, 200.000 zaštitnih maski, 2.260 vizira, 1.400 zaštitnih rukavica i značajna količina dezinfekcionih sredstava.

„Svi domovi zdravlja, iako su obaviješteni, nisu preuzeli svu opremu koja im je stavljena na raspolaganje, pa je ovo prilika da ih pozovemo da to učine u što kraćem roku, a u idućih desetak dana očekujemo da nam se isporuči i preostala kupljena oprema koju ćemo rasporediti zdravstvenim ustanovama”, rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Press služba ZDK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Prevoz putnika Zavidovići: Uspostavljena redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla

Saopštenje Prevoza putnika Zavidovići prenosimo u cjelosti. Cijenjeni putnici obavještavamo Vas da je redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla ponovo počela...

Bh. omladina u Australiji prikupila više od 60.000 KM za pomoć domovini!

Ovog ramazana, mreža bosanskohercegovačke omladine Mreža Mladih Australija sarađivala je sa neprofitnom dobrotvornom organizacijom Giving Independence for Tomorrow Inc (G.I.F.T). Svrha ove...

Nezaposleni i dalje ne moraju da se javljaju na Biro

Zbog pandemije korona virusa te postupajući po naredbama nadležnih organa u cilju sprječavanja i širenja virusa, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog...

Vladi FBiH upućen prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće

Na 20. vanrednoj sjednici FŠCZ usvojen je i Vladi FBiH upućen na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće...

Recent Comments