5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Zavidovići: Ramazanski top i ove godine najavljivat će vrijeme iftara

Zavidovići: Ramazanski top i ove godine najavljivat će vrijeme iftara

U svim većim bosanskohercegovačkim mahalama vijekovima su pucali topovi u znak najave dolaska najodabranijeg mjeseca, mjeseca posta- mjeseca Ramazana. Označavali su početak i kraj dnevnog posta: sehura i iftara. Pucali su i u dane ramazanskog i kurban bajrama te u mnogim drugim prilikama.

Pucanj iz topa u ramazanskim danima imao je posebnu draž. Postači, a posebno djeca, sa svojih prozora i iz svojih avlija s nestrpljenjem su iščekivali da se oglasi top a zatim upale kandilji na munarama mahalskih džamija a zatim bi s akšamskim ezanom mahale i sokaci utihnuli jer nastupilo je vrijeme iftara. Za iftar su se pripremala najbolja tradicionalna jela a svi postači se slažu da iftarska jela posebno mirišu i imaju neponovljiv ukus i slast. Nakon iftara vjernici bi obavili akšam namaz a zatim bi se uputili prema džamijama da obave teravih namaz, a poslije toga do kasno u noć nastavili bi druženje kroz ramazanska sijela, nerijeko tako dočekavši i vrijeme sehura.

A onda nastupi Drugi svjetski rat a zatim i vrijeme komunističke vladavine te na snagu stupi zabrana upotrebe ramazanskih topova što je trajalo do početka devedestih godina prošlog stoljeća kada su se u pojedinim bosanskohercegovačkim gradovima oni ponovo počeli oglašavati u iftarsko vrijeme.

U Zavidovićima je, takođe, u davnim vremenima top oglašavao bitne vjerske događaje. Općina Zavidovići u suradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva prošle godine obezbjedila je ramazanski top koji je urađen po uzoru na nekadašnje topove iz Osmanskog perioda čime je oživljena tradicija topovskog pucnja i u našem gradu.

To je izazvalo posebnu radost kod naših sugrađana a one najstarije vratilo je u dane djetinjstva. Uspomene su se vratile, emocije su navirale, suze oči orosiše. Podsjetiše se na neko ljepše, rahatnije vrijeme.

I ove godine vrijeme iftara oglašavat će top s Potklečkog brda. Iako ovogodišnji Ramazan dočekujemo u specifičnoj, nesvakidašnjoj, situaciji zasigurno će pucanj iz topa razveseljavati sve postače.

Milostivi Bože molimo te promjeni naše stanje, učini da se vratimo normalnom načinu života. Gospodaru naš uzdigni od nas ovu nevolju, učini da se vrata naših mahalskih džamija u Ramazanu otvore i da prime svoj najljepši ukras-svoje vjernike. Molimo te Gospodaru da iz ovog iskušenja izađemo bolji, jači i u vjeri čvršći.

Ramazan šerif mubarek olsun.

29 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments