5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 1 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Zavidovići: Ramazanski top i ove godine najavljivat će vrijeme iftara

Zavidovići: Ramazanski top i ove godine najavljivat će vrijeme iftara

U svim većim bosanskohercegovačkim mahalama vijekovima su pucali topovi u znak najave dolaska najodabranijeg mjeseca, mjeseca posta- mjeseca Ramazana. Označavali su početak i kraj dnevnog posta: sehura i iftara. Pucali su i u dane ramazanskog i kurban bajrama te u mnogim drugim prilikama.

Pucanj iz topa u ramazanskim danima imao je posebnu draž. Postači, a posebno djeca, sa svojih prozora i iz svojih avlija s nestrpljenjem su iščekivali da se oglasi top a zatim upale kandilji na munarama mahalskih džamija a zatim bi s akšamskim ezanom mahale i sokaci utihnuli jer nastupilo je vrijeme iftara. Za iftar su se pripremala najbolja tradicionalna jela a svi postači se slažu da iftarska jela posebno mirišu i imaju neponovljiv ukus i slast. Nakon iftara vjernici bi obavili akšam namaz a zatim bi se uputili prema džamijama da obave teravih namaz, a poslije toga do kasno u noć nastavili bi druženje kroz ramazanska sijela, nerijeko tako dočekavši i vrijeme sehura.

A onda nastupi Drugi svjetski rat a zatim i vrijeme komunističke vladavine te na snagu stupi zabrana upotrebe ramazanskih topova što je trajalo do početka devedestih godina prošlog stoljeća kada su se u pojedinim bosanskohercegovačkim gradovima oni ponovo počeli oglašavati u iftarsko vrijeme.

U Zavidovićima je, takođe, u davnim vremenima top oglašavao bitne vjerske događaje. Općina Zavidovići u suradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva prošle godine obezbjedila je ramazanski top koji je urađen po uzoru na nekadašnje topove iz Osmanskog perioda čime je oživljena tradicija topovskog pucnja i u našem gradu.

To je izazvalo posebnu radost kod naših sugrađana a one najstarije vratilo je u dane djetinjstva. Uspomene su se vratile, emocije su navirale, suze oči orosiše. Podsjetiše se na neko ljepše, rahatnije vrijeme.

I ove godine vrijeme iftara oglašavat će top s Potklečkog brda. Iako ovogodišnji Ramazan dočekujemo u specifičnoj, nesvakidašnjoj, situaciji zasigurno će pucanj iz topa razveseljavati sve postače.

Milostivi Bože molimo te promjeni naše stanje, učini da se vratimo normalnom načinu života. Gospodaru naš uzdigni od nas ovu nevolju, učini da se vrata naših mahalskih džamija u Ramazanu otvore i da prime svoj najljepši ukras-svoje vjernike. Molimo te Gospodaru da iz ovog iskušenja izađemo bolji, jači i u vjeri čvršći.

Ramazan šerif mubarek olsun.

29 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments