5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Bukvarević: Sutra isplata svih boračkih naknada bez umanjenja

Bukvarević: Sutra isplata svih boračkih naknada bez umanjenja

I ovaj mjesec isplata za sve korisnike mjesečnih boračkih naknada iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine je bez umanjenja, saopćeno je iz federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je u saradnji sa općinskim službama boračko-invalidske zaštite odradilo svoj dio posla, odnosno izvršilo obračun i unos u trezor naknada za mjesec april, što znači da se očekuje da Federalno ministarstvo finansija novac za isplatu naknada boračkoj populaciji sutra doznači bankama prema krajnjim korisnicima.

Ovim povodom ministar Bukvarević je kazao da je ovo čin koji pokazuje jasnu opredijeljenost Vlade FBiH da je uvijek uz ranjive kategorije našeg društva a posebno uz branioce i članove njihovih porodica. Vlada FBiH i resorno Ministarstvo ranije su zauzeli stav da je isplata naknada ovoj kategoriji naših sugrađana prioritet te da će biti učinjeni svi napori kako ne bi došlo do umanjenja.

– Riječ je o ličnim i porodičnim invalidninama, naknadama dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, ratnim vojnim invalidima i demobiliziranim braniocima za čije namjene je ukupno osigurano 26.321.507,22 KM. To znači da će za mjesec april naknade dobiti 102.628 boračkih porodica, i to 83.518 korisnika ličnih invalidnina, 4.814 dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te 14.296 demobiliziranih branilaca – kazao je ministar Bukvarević.

Ministar je pozvao korisnike koji su stariji od 65 godina da naknade preuzmu u periodu koji je dozvoljen od strane nadležnih institucija te da se i dalje svi pridržavaju donesenih mjera u cilju zaštite ličnog i zdravlja drugih sugrađana.

Zahvalio je građanima koji su pokazali visok stepen odgovornosti u ovoj teškoj situaciji kao i onima koji su na prvoj liniji od samog početka, posebno zdravstvenim radnicima, policiji, trgovcima, ali i svim kriznim štabovima i institucijama koje rade na zašititi naših sugrađana, saopćeno je iz Kabineta ministra.

25 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments