5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Svijet Islamska zajednica u Hrvatskoj: Od idućeg petka džume u džamijama uz prisustvo...

Islamska zajednica u Hrvatskoj: Od idućeg petka džume u džamijama uz prisustvo vjernika

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja te je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo temeljem istog izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama/mesdžidima.

Prilikom okupljanja u džamijama/mesdžidima obavezno je ispuniti sljedeće uvjete:

 1. Abdest uzeti kod kuće jer će sanitarni čvorovi i abdesthane biti zatvoreni za upotrebu i neće se nikome moći dozvoliti da iste koristi.
 2. Na ulazu u džamiju i mesdžide, obavezno postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Obaveza je svakog džematlije/džematlijke da dezinficiraju ruke pri ulasku te će o tome voditi računa portiri gdje imaju ili osoba zadužena od strane IOM-a.
 3. Džamije/mesdžide pripremiti na način da se označi jasno pozicija gdje će svaka osoba u safu stajati vodeći računa da je minimalna udaljenost osoba u svim smjerovima 2 metra.
 4. Redovito dezinficirati džamije/mesdžide, a posebno površine koje se često dodiruju poput rukohvata, prekidača, kvaka i sl.
 5. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski za lice.
 6. Zabrana rukovanja i dalje ostaje na snazi.
 7. Obaveza je da svaka osoba sa sobom ponese prostirku za obavljanje namaza koju neće dijeliti ni s kim kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze unatoč dezinfekciji.
 8. Ponijeti sa sobom vrećicu ili sl. u koju će se moći odložiti cipele kod ulaska te iste nositi sa sobom kako bi se spriječile gužve na ulasku/izlasku.
 9. Starije osobe, kronični bolesnici kao i osobe sa simptomima (kašalj, temperatura, grlobolja i sl.)  moraju odgoditi svoj dolazak u džamiju/mesdžide.
 10. Gdje postoji mogućnost, potiče se obavljanje molitve na otvorenom.
 11. Obaveza je pridržavati se svih uputa koje budu izdavale osobe zadužene za osiguravanje reda i provedbe mjera.
 12.  Džamije će se djelomično (za džumu i teraviju) otvoriti u petak, 8.5.2020./15.9.1441. Poslije svakog okupljanja obaviti generalno čišćenje i dezinfekciju te izbjegavanje zadržavanja u džamijama/mesdžidima.

32 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments