5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 28 Maja, 2020
Naslovnica Vijesti Svijet Islamska zajednica u Hrvatskoj: Od idućeg petka džume u džamijama uz prisustvo...

Islamska zajednica u Hrvatskoj: Od idućeg petka džume u džamijama uz prisustvo vjernika

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja te je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo temeljem istog izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama/mesdžidima.

Prilikom okupljanja u džamijama/mesdžidima obavezno je ispuniti sljedeće uvjete:

 1. Abdest uzeti kod kuće jer će sanitarni čvorovi i abdesthane biti zatvoreni za upotrebu i neće se nikome moći dozvoliti da iste koristi.
 2. Na ulazu u džamiju i mesdžide, obavezno postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Obaveza je svakog džematlije/džematlijke da dezinficiraju ruke pri ulasku te će o tome voditi računa portiri gdje imaju ili osoba zadužena od strane IOM-a.
 3. Džamije/mesdžide pripremiti na način da se označi jasno pozicija gdje će svaka osoba u safu stajati vodeći računa da je minimalna udaljenost osoba u svim smjerovima 2 metra.
 4. Redovito dezinficirati džamije/mesdžide, a posebno površine koje se često dodiruju poput rukohvata, prekidača, kvaka i sl.
 5. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski za lice.
 6. Zabrana rukovanja i dalje ostaje na snazi.
 7. Obaveza je da svaka osoba sa sobom ponese prostirku za obavljanje namaza koju neće dijeliti ni s kim kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze unatoč dezinfekciji.
 8. Ponijeti sa sobom vrećicu ili sl. u koju će se moći odložiti cipele kod ulaska te iste nositi sa sobom kako bi se spriječile gužve na ulasku/izlasku.
 9. Starije osobe, kronični bolesnici kao i osobe sa simptomima (kašalj, temperatura, grlobolja i sl.)  moraju odgoditi svoj dolazak u džamiju/mesdžide.
 10. Gdje postoji mogućnost, potiče se obavljanje molitve na otvorenom.
 11. Obaveza je pridržavati se svih uputa koje budu izdavale osobe zadužene za osiguravanje reda i provedbe mjera.
 12.  Džamije će se djelomično (za džumu i teraviju) otvoriti u petak, 8.5.2020./15.9.1441. Poslije svakog okupljanja obaviti generalno čišćenje i dezinfekciju te izbjegavanje zadržavanja u džamijama/mesdžidima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Prevoz putnika Zavidovići: Uspostavljena redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla

Saopštenje Prevoza putnika Zavidovići prenosimo u cjelosti. Cijenjeni putnici obavještavamo Vas da je redovna linija Zavidovići-Banovići-Živinice-Tuzla ponovo počela...

Bh. omladina u Australiji prikupila više od 60.000 KM za pomoć domovini!

Ovog ramazana, mreža bosanskohercegovačke omladine Mreža Mladih Australija sarađivala je sa neprofitnom dobrotvornom organizacijom Giving Independence for Tomorrow Inc (G.I.F.T). Svrha ove...

Nezaposleni i dalje ne moraju da se javljaju na Biro

Zbog pandemije korona virusa te postupajući po naredbama nadležnih organa u cilju sprječavanja i širenja virusa, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog...

Vladi FBiH upućen prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće

Na 20. vanrednoj sjednici FŠCZ usvojen je i Vladi FBiH upućen na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće...

Recent Comments