5.3 C
Zavidovići
Utorak, 30 Maja, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Radnici Zenicatransa traže da se do petka riješi njihov i status preduzeća

Radnici Zenicatransa traže da se do petka riješi njihov i status preduzeća

Sindikat Javno-komunalnog preduzeća Zenicatrans-prevoz putnika održao je zbor radnika na kojem su donijeli zaključak da od Gradske uprave i Gradskog vijeća Zenice traže da konačno razriješi status tog preduzeća i njegovih radnika.Kako je u izjavi za medije obrazložio predstavnik radnika Hazrudin Bilić, na ovakav su se potez odlučili nakon što su nezvanično saznali da je Gradska uprava ustupila gradski i prigradski prijevoz privatnim preduzećima Babić Biss tours iz Zenice i Prevoz putnika Zavidovići, koji su, po privremenom rješenju na tri mjeseca, trebali da do 9. aprila obavljaju javni prijevoz u gradu Zenici. Taj ugovor je, kaže, produžen.

“Donijeli smo jedinstven zaključak da mi, ovim putem, pozivamo gradonačelnika da nam se do petka obrati i kaže šta planira sa Zenicatransom. Insistiramo da nam se, na bilo kakav način riješi status. Samo želimo da znamo svoj pravni status”, kazao je Bilić, koji je najavio mogućnost ponovne blokade Autobuske stanice Zenica, a možda i Grada te zgrade Gradske uprave.

Osjećaju se, kaže, potpuno bespomoćno te napominje da nisu dobili nijednu plaću za ovu godinu i kako ih najviše iznenađuje da nijedna institucija ne reagira na probleme preostalih 100-injak zaposlenih tog preduzeća.

Direktor Darmin Terzić podsjeća da je nastupio peti mjesec blokade računa preduzeća te da je on još u januaru podnio ostavku i odradio otkazni rok, ali ga privremeni Nadzorni odbor, kojem je početkom marta također istekao mandat, nije želio razrješiti.

Napominje da je dobio informaciju da su privremeni ugovori za prijevoz produženi privatnim preduzećima i da je na poziciji direktora ostao „iz moralnih i etičkih razloga“, da se sačuva imovina. Ipak, u četvrtak, 30. aprila, uputio je zahtjev Gradskoj upravi i Gradskom vijeću da ga razrješe dužnosti.

“Prema nezvaničnim informacijama ja nijednog zvaničnog akta nisam dobio, taj ugovor je produžen sa prijevoznicima. Mi nismo dobili nijednu zvaničnu informaciju iz Gradske uprave, ali, također, i stanica je, sa 1. majem, predata firmi Prevoz putnika Zavidovići”, kaže Terzić, ali napominje da je i tu informaciju dobio od nadležnih iz preduzeća Prevoz putnika Zavidovići.

“Tražio sam upit od Gradske uprave da se kaže da li je ta informacija tačna ili ne, međutim, još odgovor nismo dobili. Nemamo nijednog odgovora iz Gradske uprave šta dalje sa preduzećem. Kakva će biti sudbina preduzeća, ne znam. Očigledno je da je namjera da se ovo preduzeće samo ugasi”, kaže Terzić, koji ističe da on nema nadležnosti da pokrene stečaj niti gašenje preduzeća.

Preduzeće je, napominje Terzić, mada im niko to nije ni tražio, Gradskoj upravi dostavilo dva prijedloga rješenja statusa tog preduzeća, ali ponovo nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Radnici su, odlukom Uprave preduzeća, od 1. februara bili na godišnjem odmoru za prošlu i tekuću godinu. Gradsko vijeće je naložilo da se preduzeću iz gradskog budžeta isplati milion KM za isplatu plaća, ali je prva tranša, od 540.000 KM, bila dovoljna za isplatu zaostalih plaća iz prošle godine.

Preostalih 460.000 KM još se, napominje Terzić, nalazi na računu Grada Zenice, zbog čega nisu mogli isplatiti minimalne plaće za ovu godinu.

22 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments