5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 27 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Radnicima 1. maj više ništa ne znači

Radnicima 1. maj više ništa ne znači

Položaj radnika nikad nije bio teži nego danas, složni su u ocjeni radnici, sindikalisti, ali i obični građani. 

Ovog 1. maja će tako, prema zvaničnim podacima, više od 30 hiljada radnika ostati bez posla.

Dodatna devastacija

Kako je za “Dnevni avaz” kazao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović, ovogodišnji 1. maj je jedan od najgorih u novijoj historiji BiH. 

– Prije svega što neće biti nikakve mogućnosti obilježavanja zbog zdravstvene situacije. Također, ova pandemija je iskorištena od pojedinih članova Udruženja poslodavaca i prvog čovjeka Vlade FBiH na pokušaj dodatne devastacije radničkih prava. Ovog 1. maja radnici se pokušavaju pretvoriti u robove izmjenama i dopunama Zakona o radu, što mi zovemo “zakon o slobodnoj volji poslodavaca” – kazao nam je Šatorović.

Istaknuo je da je frapantna činjenica da je u FBiH od 15. marta više od 35 hiljada radnika dobilo prekid ugovora o radu.

– To je tri puta više nego u Srbiji, više nego u Hrvatskoj, pa i u RS. Generalno, položaj radnika nikad nije bio teži – izričit je Šatorović.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić kazao je da ovaj 1. maj radnicima ništa ne znači, a pogotovo rudarskom sektoru.

– Trenutna situacija je pokazala kakav je odnos prema radnicima. Rudarski sektor je zdrav i radi, ali nas žele staviti na marginu – kazao je Lačić.

Teški uvjeti

Istaknuo je da će on u ime Samostalnog sindikata rudara u FBiH uputiti prema resornom ministarstvu i Vladi pismo u kojem će navesti da rudari nisu zadovoljni.

– Dobili smo 20 feninga za najnižu satnicu, a ustvari mi moramo dići proizvodnju, napraviti uštedu, da bismo došli do te satnice, a rudari nisu u toj poziciji – ističe Lačić.

Napominje da 1. maj za njega i drugove komorate nije nikakav praznik.

– Kakav praznik može biti u ovakvoj državi. Ja sam rudar 39 godina i odgovorno tvrdim da ovo nije praznik za mene, a vjerujte da tako razmišlja većina građana u BiH. Ja gledam gladne rudare, one koji nemaju i kako da to meni bude praznik – pojašnjava.

Protesti neminovni

Naglašava da se nekad nekoliko dana prije praznika rada u zraku osjetila atmosfera. 

– Bili smo sretni, bar sam ja to doživljavao. Sada imamo ljude koji imaju sve i one koji se bore za egzistenciju. Imamo ljude koji samo gledaju kako da zgrabe, dok se, naprimjer, rudari solidarišu i rade za dvojicu. Plašim se za budućnost i mislim da su poslije ovog neminovni protesti u BiH – zaključuje Lačić.

105 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments