5.3 C
Zavidovići
Subota, 3 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Krizni štab ZDK ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera

Krizni štab ZDK ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, saopšteno je danas nakon sjednice Kriznog zdravstvenog štaba.

Ne vraća se policijski sat, niti mjere izolacije za građane koji se iz inostranstva vraćaju na područje Zeničko-dobojskog kantona.

Uprkos porastu broja oboljelih na području Zeničko-dobojskog kantona, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, a svi pacijenti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ističe ministar zdravstva i predsjednik kantonalnog Kriznog štaba, dr Adnan Jupić.

„Ono što nas treba držati na oprezu to su dešavanja u okolini. Sad se polako susrećemo sa određenim problemima, neke stvari su ranije mogle biti kontrolisane, poput ulaska u BiH. Ono što je bitno je da u ZDK sve zaražene držimo u prvoj fazi kontakata i da nemamo nepoznatih izvora zaraze. Nadam se da ćemo kvalitetnim radom taj trend i zadržati”, kazao je Jupić.

Krizni štab ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, ali apeluje na poštivanje zdravstvenih preporuka.

“Moguće je uvođenje blažih oblika mjera, kao što je proglašenje stanja nesreće, što bi dalo šira ovlaštenja Kriznom štabu kako bi mogao kvalitetnije raditi, ali to građani ne bi osjetili. Pratimo situaciju u okolini, ali je ta opcija u ZDK u ovom trenutku isključena”, rekao je Jupić.

Zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu već se susreću sa problemom nedostatka testova, dodaje dr Jupić, ističući da se to nastoji riješiti u komunikaciji sa nadležnima. Dvije PCR laboratorije, u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj, biće dodatno opremljene kako bi se povećala kvota za testiranje svih građana kod kojih za to postoji indikacija, dodaje dr Jupić.

22 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments