5.3 C
Zavidovići
Utorak, 11 Avgusta, 2020
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Krizni štab ZDK ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera

Krizni štab ZDK ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, saopšteno je danas nakon sjednice Kriznog zdravstvenog štaba.

Ne vraća se policijski sat, niti mjere izolacije za građane koji se iz inostranstva vraćaju na područje Zeničko-dobojskog kantona.

Uprkos porastu broja oboljelih na području Zeničko-dobojskog kantona, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, a svi pacijenti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ističe ministar zdravstva i predsjednik kantonalnog Kriznog štaba, dr Adnan Jupić.

„Ono što nas treba držati na oprezu to su dešavanja u okolini. Sad se polako susrećemo sa određenim problemima, neke stvari su ranije mogle biti kontrolisane, poput ulaska u BiH. Ono što je bitno je da u ZDK sve zaražene držimo u prvoj fazi kontakata i da nemamo nepoznatih izvora zaraze. Nadam se da ćemo kvalitetnim radom taj trend i zadržati”, kazao je Jupić.

Krizni štab ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, ali apeluje na poštivanje zdravstvenih preporuka.

“Moguće je uvođenje blažih oblika mjera, kao što je proglašenje stanja nesreće, što bi dalo šira ovlaštenja Kriznom štabu kako bi mogao kvalitetnije raditi, ali to građani ne bi osjetili. Pratimo situaciju u okolini, ali je ta opcija u ZDK u ovom trenutku isključena”, rekao je Jupić.

Zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu već se susreću sa problemom nedostatka testova, dodaje dr Jupić, ističući da se to nastoji riješiti u komunikaciji sa nadležnima. Dvije PCR laboratorije, u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj, biće dodatno opremljene kako bi se povećala kvota za testiranje svih građana kod kojih za to postoji indikacija, dodaje dr Jupić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Interni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika na neodređeno radno vrijeme u Općini Zavidovići

Obavještavaju se namještenici iz organa državne službe svih niova vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da općinski organ državne službe Općine Zavidovići...

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo, sinoć nova pucnjava u Zenici

Zenička policija je sinoć oko 20 sati uhapsila osobu inicijala H. H., koji se sumnjiči da je preksinoć u naselju Jalija ranio...

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za većinu područja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH

Na današnji dan 8. augusta 1925. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant...

Recent Comments