5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zavidovići Prekid redovnih autobuskih linija Prevoza putnika na području općine Zavidovići

Prekid redovnih autobuskih linija Prevoza putnika na području općine Zavidovići

Obavještavamo građane općine Zavidovići da je „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići dostavio obavještenje broj: 525-02/20 od 04.06.2020. godine o privremenom obustavljanju održavanja redova vožnje za sve registrovane redove vožnje na području općine Zavidovići na osnovu Uputstva o načinu realizacije obustavljanja polazaka, povrataka odnosno voznih redova u uvjetima proglašene nesreće izazvane pandemijom koronavirusa (COVID 19) i etapnog početka održavanja javnog linijskog prevoza putnika.

Naime, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je raspisalo Javni oglas o pokretanju postupka privremenog obustavljanja održavanja pojedinog polaska, odnosno povratka ili reda vožnje u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim je pokrenut postupak za podnošenje zahtjeva prevoznika za privremeno obustavljanje održavanja pojedinog polaska i povratka ili reda vožnje u Federaciji BiH, te donijelo Uputstvo o načinu realizacije obustavljanja polazaka, povrataka, odnosno voznih redova u uvjetima proglašene nesreće izazvane pandemijom koronavirusa (COVID 19) i etapnog početka održavanja javnog linijskog prevoza putnika.

Navedenim aktima je ostavljena mogućnost prevoznicima na području Federacije BiH da mogu otpočeti sa održavanjem javnog linijskog prevoza putnika, te je navedeno da ukoliko prevoznik u prvoj etapi normaliziranja stanja, po osobnoj procjeni nema opravdanosti održavati neki od polazaka / povrataka na voznom redu, odnosno vozni red u cjelosti, elektronskim putem dostavlja spisak istih nadležnom organu koji je izvršio registraciju voznog reda putem odgovarajuće e -mail adrese.

Privredno društvo „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići je dostavilo spisak polazaka / povrataka koje neće održavati do 31.12.2020. godine. Navedeni spisak se odnosi na sve polaske / povratke na svim voznim redovima, koji su ovjereni od strane nadležne službe.

Općina Zavidovići je prikupila informacije od mjesnih zajednica koje se tiču njihovih potreba za održavanjem pojedinih linija ili kompletnih redova vožnje te je navedene informacije dostavila prevozu putnika.

Obzirom na naprijed navedeno, općina Zavidovići ima mogućnost u skladu sa članom 33. Pravilnika o načinu, kriterijima i postupku usklađivanja, ovjeri i registraciji redova vožnje, te sadržaju i načinu vođenja registra odobravanja novih polazaka („Službene novine F BiH“, broj: 79/13) provesti postupak odobravanja redova vožnje, na osnovu kojeg bi se angažovali drugi autobusni prijevoznici vršenja javnog linijskog saobraćaja na području općine Zavidovići.

Postupak odobravanja redova vožnje se provodi u aprilu i septembru.

Imajući u vidu navedeno, Općina Zavidovići je uputila dopis Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, kojim je navedenom ministarstvu dostavljena informacija o problemima koji su nastali nakon što je od strane tog ministarstva raspisan Javni oglas i donesena Uputa o etapnom početku održavanja javnog linijskog prevoza putnika, te je od navedenog ministarstva traženo mišljenje i uputa na koji način da prevaziđemo nastalu situaciju, ukoliko „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići nema namjeru da održava polaske / povratke ili kompletne vozne redove, a imajući u vidu da je Općina Zavidovići dužna da obezbijedi javni prevoz putnika.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija do danas nije dostavilo odgovor.

26 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments