5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Za Dan državnosti BiH će dobiti 11 kilometara autoputa na Zeničkoj zaobilaznici...

Za Dan državnosti BiH će dobiti 11 kilometara autoputa na Zeničkoj zaobilaznici (FOTO)

Radovi na Zeničkoj zaobilaznici dugoj 11 kilometara odvijaju se punom parom kako bi sve bilo završeno do 25. novembra, na Dan državnosti, kada je planirano otvorenje ove dionice.

Dionica Zeničke obilaznice Zenica jug – Zenica sjever nastavlja se na trenutnu trasu Koridora 5C od Sarajeva ka Zenici, a ekipa portala Klix.ba danas je posjetila gradilište te se uvjerila u intenzitet radova na svih osam sektora koji obuhvataju 11 kilometara autoputa u sklopu kojih se nalazi veliki broj tunela, vijadukta te otvorene trase ceste.

Predstavnik JP Autoceste FBiH Reuf Kadrić za Klix.ba je kazao da postoje određeni problemi na Sektoru 1 koji se nadovezuje na izgrađenu trasu autoputa A1, ali da će sve biti završeno do 25. novembra jer se radi deset puta brže i više.

“Cilj nam je da državi na Dan državnosti poklonimo nove kilometre autoputa A1 koji će u narednom periodu, s obzirom da se nailazi na mnogo lakše terene za rad, spojiti sjever naše zemlje s morem. Zenička obilaznica je najzahtjevnija dionica na Koridoru 5C, ali sretni smo da smo je uspjeli privesti kraju te da će uskoro biti funkcionalna”, kazao je Kadrić.

Najveći intenzitet radova u toku je na Sektoru 1 kod vijadukta Klopče, dok je ostatak dionice doveden pred finalnu fazu postavljanja hidroizolacije i asfaltiranja trase. Također, svi radovi i u tunelima su završeni te će sve biti spremno za otvorenje koje je planirano za nepuna četiri mjeseca.

Kadrić je naglasio da je sve tempirano te da se znaju datumi završetka aktuelnih radova na dionici dugoj 11 kilometara. Na kraju je naglasio da će ovo biti najljepši poklon državi za Dan državnosti te da je uvjeren da će vijadukt Babina rijeka visine 127 metara koji predstavlja građevinsko bh. čudo biti jedan od simbola Zenice s obzirom da je planirano njegovo osvjetljenje.

Do sada je izgrađeno 102 kilometra autoceste na Koridoru 5C kroz BiH (Zenica Jug – Tarčin, Međugorje – Bijača i Svilaj – Odžak). Na području Republike Srpske do sada je izgrađeno nešto više od 105 kilometara autoceste (Doboj – Prnjavor, Prnjavor – Banja Luka te Banja Luka – Gradiška) koja će se povezati s dijelom autoputa Autocesta FBiH u Doboju.

Nakon 2014. godine, ovo je prvi put da se otvaraju funkcionalni kilometri autoputa na Koridoru 5C u Federaciji Bosne i Hercegovine dok je intenzitet radova u Republici Srpskoj zbog dosta lakšeg terena bio mnogo veći te je u zadnjih nekoliko godina otvoreno više desetina kilometara autoputa.

8 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments