5.3 C
Zavidovići
Utorak, 27 Oktobra, 2020
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Broj upisanih brucoša na UNZE iznad očekivanog

Broj upisanih brucoša na UNZE iznad očekivanog

Upis brucoša na Univerzitet u Zenici ove je godine bio iznad nivoa u odnosu na posljednjih pet godina.

Ipak i dalje se razmatra mogućnost otvaranja novih, te zatvaranja pojedinih studijskih programa, kao i njihovog objedinjavanja shodno potrebama tržišta rada. Nova akademska godina trebala bi početi 12. oktobra i odvijaće se prema posebno utvrdjenom načinu zbog epidemiološke situacije.

Od prvog septembra do jučer je trajao drugi upisni rok na Univerzitetu u Zenici u kojem se na slobodna mjesta na 8 fakulteta prijavilo više od 150 kandidata.

„Prema procjenama svih nas na Unverzitetu očekujemo da će razultati upisa pokazati da je interes kandidata iznad prosjeka u posljednjih pet godina. Nama je za to relevantan podataka o broju upisanih kandidata na prvom i drugom upisnom roku. Činjenica je da smo prognozirali da bi ove godine moglo doći do stagnacije ili smanjenja upisa, međutim desilo se obrnuto. Da li je to zbog korone ili iz nekog drugog razloga još ne znamo, ali nas raduje da je došlo do povećanja upisa na 29 odsjeka fakulteta Univerziteta u Zenici“, kazao je prorektor za nastavu UNZE-a Enes Hašić.

U prvom upisnom roku najviše je falilo mjesta, očekivano, na oba odsjeka Medicinsakog fakulteta. Jako veliki interes kandidata je bio i na Politehničkom fakultetu na odsjeku softverskog inžinjerstva. Na Pravu, Mašinstvu i Ekonomiji je ostalo nešto slobodnih mjesta za septembarski rok, ali je prema riječima prorektora Hašića pokazan veći interes nego prethodnih godina. Najmanje se studenata upisalo na Odsjek metalurgija na MTF-u, no rad odsjeka neće doći u pitanje s obzirom na to da se u drugom upisnom roku upisalo više od 20% studenata kolika je kvota kao zahjtev Vlade da se održi rad. Ipak u dekanatu i Senatu razmatraju mogućnosti otvaranja novih, te zatvaranja pojedinih studijskih programa, kao i njihovog objedinjavanja shodno potrebama tržišta rada u narednim godinama. Ova bi akademska godina trebala započeti 12. okobra o čemu će odlučiti Senat naredne sedmice. Zakonski je datum bio 5. Oktobar, ali je zbog novog oktobraskog roka moralo doći do kašnjenja, ističe naš sagovornik, napominjući da će Senat također odlučiti o prijedlogu o posebnom  načinu odvijanja nastave.

„Za sada je prijedlog da to bude model nastave koji će biti kombiniran: nastava u učionicama i online nastava. Zavisno od kapaciteta i mogućnosti fakulteta, prirode predmeta i broja studenata svaki fakultet će do početka oktobra donijeti plan odvijanja nastave koji uključuje sve ove modalitete“, isitče Hašić.

Ključni element koji nas opredjeljuje u svim planiranjima jeste puna zaštita studenata, nastavnika i saradnika i grupe studenata u učionicama neće biti veće od 15 studenata, dodaje prorektor za nastavu i studentska pitanja UNZE prof. dr.sc Enes Hašić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Dr. Jahić za “Avaz”: Nije samo korona bolest, svaka druga osoba koja umre u BiH je od kardiovaskularnih bolesti!

Direktor Medical Institute Bayer (MIB) Tuzla, prof. dr. Elmir Jahić, prokomentirao je za „Avaz“ današnje usvajanje mjere koje donio Krizni štab Federacije,...

Kantonalna bolnica Zenica: Zaražena 32 doktora i 40 medicinskih sestara

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dala je saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) potpiše sporazum o...

Nove mjere u Federaciji BiH: Obavezno nošenje maski na otvorenom i nova metoda testiranja na koronavirus

Zbog naglog porasta zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini, Krizni štab FBiH najavio je nove mjere u koje spadaju obavezno nošenje maski na otvorenom...

MMF za N1 o ekonomiji u regionu Balkana: Očekujemo oporavak naredne godine

Pandemija nanosi veliku štetu Europi. Život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Milioni su sami patili od bolesti, gubitka voljenih ili velikih...

Recent Comments