5.3 C
Zavidovići
Nedjelja, 20 Septembra, 2020
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Invalidnine od oktobra u FBiH: Evo ko će dobiti uvećanje od desetak,...

Invalidnine od oktobra u FBiH: Evo ko će dobiti uvećanje od desetak, a ko od 39 KM

Korisnici boračko-invalidske zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih blizu 90.000, u oktobru će dobiti uvećane invalidnine i naknade za 2,07 posto.

U Federaciji BiH najniža invalidnina ratnog vojnog invalida iznosi 47 KM i njegovo uvećanje neće biti ni jednu KM već nekih 90-ak feninga, dok je najviša invalidnina s tuđom njegom i pomoći i ortopdeskim dodatkom 1.960 KM i njihovi korisnici će dobiti uvećanje od 39-40 KM. Kada je riječ o šehidskim porodicama, one će dobiti povećanje od nekih desetak KM.

Sve ostaje isto za borce starije od 57 godina

– Povećanjem koeficijenta na jedan, povećane su naknade za 2,07 posto i za dobitnike priznanja i za lične invalidnine. Tačno je da najniža invalidnina iznosi 47 KM, ali imate i invalide prve grupe (RVI paraplegičari, prvi stepen) čije su invalidnine 1.900-2.000 KM, a koje će biti uvećane za 2,07 posto. Što se tiče demobilisanih boraca starijih od 57 godina, a koji s federalnog nivoa primaju egzistencijalnu novčanu naknadu, njihov koeficijent je jedan i on nikada nije ni smanjivan. To znači da ostaje obračun naknade na način da ide pet KM po mjesecu provedenom u vojsci – pojašnjava nam je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja u dijelu finansija i informacionog sistema.

Dodaje da će za povećanje od 2,07 posto za ukupno četiri mjeseca biti izdvojeno 1,9 miliona KM.

Razgovarali smo i sa Alminom Škrijeljom, predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH.

– Kada uzmete invalida od 20 posto, a čija invalidnina je 47 KM, to je čovjek koji ima druga primanja, sigurno ima svoju penziju. Ali gro je invalida čije su invalidnine od 300 do 350 KM. Kod nas je prosjek 300-350 KM i razumljivo je da je dva posto ništa, ali ono što je ključno jeste da je tih dva posto pomjeranje nečega što je bilo zakovano dugo godina. Nakon deset ili više godina smo dočekali da koeficijent bude jedan, i da bude stabilan. I da je taj koeficijent početak nečega što se zove izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica – govori nam Škrijelj.

Dodaje da je 33.000 šehidskih porodica iz komponente Armije RBiH.

Ministar Bukvarević zaslužuje da se spomene njegov doprinos

– Povećanja ne bi bilo da nije bilo rahmetli ministra Salke Bukvarevića. On je bio osoba koja je štitila ove kategorije više nego bilo ko do sada ko je bio na čelu Ministarstva za boračka pitanja FBiH. Zaslužuje da se spomene njegov doprinos. Dakle, 33.000 porodica će imati povećanje u prosjeku desetak KM – rekao je Škrijelj.

Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, podsjeća da je povećanje trebalo uslijediti još početkom ove godine, ali je odloženo zbog pandemije.

– Mi deset godina nismo imali povećanje, zapravo, bilo je nešto malo prošle godine. Bitno je da se krenulo s tim. Najniža invalidnina je 47 KM, a najviša je 800 KM. I na najvišu invalidninu za najteže kategorije još ide tuđa njega i pomoć i ortopedski dodatak, pa ona iznosi više i na tu invalidninu ide 2,07 posto. Nema ništa retroaktivno. Nemamo mi osnov za to – rekao nam je Delić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Anketa izbori 2020: Da su izbori za pet dana, ko bi bio vaš izbor za načelnika?

Večeras započinjemo petodnevnu anketu, a u kojoj vas pitamo ko bi bio vaš izbor da se izbori održavaju tačno za pet...

Pogledajte kako izgleda tunel Vranduk nakon dvije godine radova i velikih gužvi

Nakon dvije godine radova i agonije vozača tunel Vranduk je konačno do kraja obnovljen i otvoren za korištenje. U videu portala Klix.ba...

Sutra sahrana djevojci koja je smrtno stradala u Zavidovićima

Sedamnaestogodišnja Ana Širić iz Žepča poginula je sinoć, nakon što je s biciklom udarila u potporni zid u ulici Matije Gubca u Zavidovićima. 

Zavidovići: Djevojčica smrtno stradala nakon pada s bicikla

U predvečernjim satima na prostoru općine Zavidovići desila se velika tragedija, kako nezvanično prenosi portal 072.info. Prema informacijama ovog portala...

Recent Comments