5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Nekategorisano Krivaja u stečaju prodaje nacionalni spomenik BiH i simbol Zavidovića

Krivaja u stečaju prodaje nacionalni spomenik BiH i simbol Zavidovića

Sredinom oktobra u Upravnoj zgradi “Vila” u Zavidovićima bit će izvršena javna prodaja usmetnim nadmetanjem parcele i poslovne zgrade koja predstavlja simbol ove općine, a osim toga i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Informacija o usmenoj prodaji imovine IP “Krivaja” d.o.o Zavidovići u Stečaju objavljena je na internet stranici Stecaj.ba, a osim simbola Zavidovića na prodaju je i zemljište te prateći objekti.

Cijena Vile, Kamene kuće i građevinskog zemljišta iznosi 1.002.643 KM bez poreza, a na objavi prodaje navedeno je i da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela Odluku o proglašenju historijske građe Vila nacionalnim spomenikom i to 21. decembra 2018. godine.

Sve nekretnine se prodaju bez pokretnina, sa rokom predaje nakon isteka roka od 60 dana od dana zaključenja ugovora, izuzev Kamene kuće koja će se predati nakon 18 mjeseci od zaključenja ugovora.

Vila je prvobitno nastala kao stambena zgrada kompanije “Eissler und Ortlieb”, u kojoj je živio direktor Fritz Regenstreiff.

Firma “Eissler und Ortlieb”, osnovana 1884. godine, bila je jedna od najvećih i najmodernijih postrojenja u tadašnjoj Evropi, a bavila se eksploatacijom šumskog bogatstva bazena Krivaja. Ova firma pokrenula je izgradnju današnje pilane PD “Krivaja-Mobel”, kao i drugih postrojenja.

Vila predstavlja primjer stambene vile iz vremena Austro-Ugarske monarhije u BiH sa izrazito romantičarskim obilježjima u eksterijeru kao što su istaknuta bondručna konstrukcija, dekorativni drveni motivi, upotreba različitih vrste prozora, vanjskih stepeništa i trijemova.

SourceKLIX.BA

28 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments