5.3 C
Zavidovići
Utorak, 28 Septembra, 2021
Naslovnica Nekategorisano Krivaja u stečaju prodaje nacionalni spomenik BiH i simbol Zavidovića

Krivaja u stečaju prodaje nacionalni spomenik BiH i simbol Zavidovića

Sredinom oktobra u Upravnoj zgradi “Vila” u Zavidovićima bit će izvršena javna prodaja usmetnim nadmetanjem parcele i poslovne zgrade koja predstavlja simbol ove općine, a osim toga i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Informacija o usmenoj prodaji imovine IP “Krivaja” d.o.o Zavidovići u Stečaju objavljena je na internet stranici Stecaj.ba, a osim simbola Zavidovića na prodaju je i zemljište te prateći objekti.

Cijena Vile, Kamene kuće i građevinskog zemljišta iznosi 1.002.643 KM bez poreza, a na objavi prodaje navedeno je i da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela Odluku o proglašenju historijske građe Vila nacionalnim spomenikom i to 21. decembra 2018. godine.

Sve nekretnine se prodaju bez pokretnina, sa rokom predaje nakon isteka roka od 60 dana od dana zaključenja ugovora, izuzev Kamene kuće koja će se predati nakon 18 mjeseci od zaključenja ugovora.

Vila je prvobitno nastala kao stambena zgrada kompanije “Eissler und Ortlieb”, u kojoj je živio direktor Fritz Regenstreiff.

Firma “Eissler und Ortlieb”, osnovana 1884. godine, bila je jedna od najvećih i najmodernijih postrojenja u tadašnjoj Evropi, a bavila se eksploatacijom šumskog bogatstva bazena Krivaja. Ova firma pokrenula je izgradnju današnje pilane PD “Krivaja-Mobel”, kao i drugih postrojenja.

Vila predstavlja primjer stambene vile iz vremena Austro-Ugarske monarhije u BiH sa izrazito romantičarskim obilježjima u eksterijeru kao što su istaknuta bondručna konstrukcija, dekorativni drveni motivi, upotreba različitih vrste prozora, vanjskih stepeništa i trijemova.

SourceKLIX.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Džaferović: Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, ovo je blokada države

Milorad Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH. To je potvrdio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon...

Čerkez: Razmatra se uvođenje potvrde o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u objekte

U Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Federaciji BiH traju intenzivni razgovori o mogućnosti uvođenja obaveznog posjedovanja potvrde o vakcinaciji, negativnom PCR ili...

Narednih dana promjenljivo vrijeme, za vikend sunčano i toplije

Narednu radnu sedmicu u Bosni i Hercegovini obilježit će promjenljivo vrijeme, dok će tokom vikenda biti stabilnije, sunčanije i toplije, objavio je...

Tuga u dolini Krivaje nakon pogibije lovaca Azema Mujića i Elvedina Keserovića

Mještani naselja iz doline rijeke Krijave u Zavidovićima opraštaju se od svojih komšija - lovaca koji jučer ujutro stradali u eksploziji...

Recent Comments