5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina MMF za N1 o ekonomiji u regionu Balkana: Očekujemo oporavak naredne godine

MMF za N1 o ekonomiji u regionu Balkana: Očekujemo oporavak naredne godine

Pandemija nanosi veliku štetu Europi. Život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Milioni su sami patili od bolesti, gubitka voljenih ili velikih poremećaja u radu, poslu i svakodnevnom životu. Ekonomski utjecaj pandemije je ogroman, saopšteno je iz MMF-a.

“Naša najnovija regionalna ekonomska perspektiva za Europu predviđa pad evropskog BDP-a od 7 posto u 2020. Oporavak od ove krize bit će nejednak i djelomičan. Iako se predviđa da će se realni BDP oporaviti za 4,7 posto 2021. godine, on će i dalje biti manji za 6,3 posto za 2021. godinu u odnosu na naše prepandemijske projekcije, što podrazumijeva gubitak BDP-a od gotovo tri bilijuna eura. Veliki dio ovog gubitka neće se nadoknaditi u srednjoročnom periodu”, kazao je Alfred Kammer, direktor Evropskog odjela MMF-a.

Stav MMF-a je da bez presedana odgovor politike, i brzinom i razmjerom, spriječio je porazniji ishod. MMF procjenjuje da je najmanje 54 miliona radnih mjesta u nekoj fazi podržano šemama zadržavanja posla u Evropi. To je održalo mnoge porodice i firme na površini u ovim teškim vremenima. Politike na nivou cijele EU također su učinile promjenu. Rizici su i dalje značajni i rastu kako se pojačava drugi val zaraza. S obzirom na znatnu neizvjesnost, politike moraju ostati odlučne u podršci kako bi se održao oporavak.

Na pitanje N1, kako gleda na trenutnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana, Kammer je kazao, da je region prvi udar koronavirusa odradio dobro, dok će od drugog vala i odgovora na njega zavisiti kakva će biti budućnost.

“Zemlje regije izuzetno dobro su se pozabavile situacijom u prvom talasu. Mjere su brzo poduzeli i prvi je talas doista bio pod kontrolom. Sada, slično onome što se dešava u ostatku Evrope, drugi talas je intenzivniji što se tiče zaraženih, a ne stope smrtnosti, još uvijek. Tako da će ovo imati uticaja na ekonomska dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana. Drugi bitan razvoj događaja jeste šta će se događati sa turizmom i restrikcijama putovanja, što će također imati uticaja na region. Ali ono što vidimo do sada jeste da je odgovor politika glede podrške ekonomijama u svim zemljama bio osjetljiv i odlučno donešen. To će također pomoći u smislu ovog drugog vala. Ponovo naglašavam, očekujemo oporavak ekonomske aktivnosti u narednoj godini”, kazao je Kammer.

Iz MMF-a poručuju kako je ovo vrijeme i za osmišljavanje reformi koje pojačavaju rast produktivnosti i politika koje pomažu u transformaciji ekonomije, ubiranju blagodati digitalizacije i ublažavanju klimatskih promjena. Socijalni sistemi mogu se poboljšati i ojačati kako bi se mogli bolje nositi sa potrebama za dislokacijom i prekvalifikacijom radnika koje proizlaze iz automatizacije i tehnoloških promjena. Politike, uključujući bolje usmjeravanje fiskalne podrške, također će trebati riješiti pogubne efekte krize i vjerovatno nagli porast nejednakosti, posebno s obzirom na to da su mladi, žene i najmanje obrazovani nesrazmjerno pogođeni.

17 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments