5.3 C
Zavidovići
Petak, 14 Maja, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina 17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

Asocijacija srednjoškolaca u BiH organizuje obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca17.11.2020.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

2020. navršava se 81 godina od njihovog stradanja. 17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na participaciju mladih u procesima donošenja odluka te je ovogodišnji slogan: „#PitamoSe“.

Zbog svima već poznatih razloga, pandemije Covid-19, 17.11. se morao obilježiti na malo drugačiji način. Kampanju smo započeli na dan predizbornje šutnje, sa sloganom „Kada vi šutite, mi #PitamoSe“! Preko Instagram i Facebook storya, našoj publici smo postavljali pitanja o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici. Odlučili smo 2 dana poslije izbora poslati poruku Upravi naše lokalne zajednice kroz plakatena kojima je napisano 13 državnih problema, te i dopis sa istaknutim problemom.

Lokalni tim Zavidovići je aktivan od 2013. godine. Dugi niz godina naš tim kroz razne aktivnosti i edukacije podučava srednjoškolce raznim stvarima te se bori da  poboljša njihov status. Od trinaest državnih problema kao što su: nedovoljno prilika za mlade, neadekvatan prijevoz do škole, loše organizovana online nastava, naš Lokalni tim je izdvojio nedostatak prostora za mlade. Lokalni tim u Zavidovićima broji preko 40 članova, iz tog razloga mnogo je teško održavati sastanke ili neke aktivnosti jer su prostorije male. Iskreno se nadamo da će nam Uprava naše lokalne zajednice obezbijediti prostorije za normalan rad.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH. ASuBiH se bavi edukacijim srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

U protekla 24 sata u Kantonalnoj bolnici Zenica rođeno 9 beba

Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica obavljeno je 8 poroda, a rođene su 3 djevojčice i 6 dječaka. Bile su jedne...

Policijski sat pomjeren od 23 sata

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana je sjednica, na kojoj između ostalog razmatrano je eventualno pomjeranje policijskog sata, odnosno, zabrane kretanja.

U FBiH danas počinje isplata aprilskih penzija

Isplata aprilskih penzija za 425.390 penzionera u Federaciji BiH počinje danas. Podaci Federalnog zavoda PIO pokazuju da...

U četvrtak odluka o pomjeranju policijskog sata u Federaciji BiH

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva razmatra epidemiološku situaciju u FBiH, te će predložiti skraćenje ograničenja policijskog sata od 22 sata.

Recent Comments