5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 26 Novembra, 2020
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina 17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

Asocijacija srednjoškolaca u BiH organizuje obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca17.11.2020.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

2020. navršava se 81 godina od njihovog stradanja. 17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na participaciju mladih u procesima donošenja odluka te je ovogodišnji slogan: „#PitamoSe“.

Zbog svima već poznatih razloga, pandemije Covid-19, 17.11. se morao obilježiti na malo drugačiji način. Kampanju smo započeli na dan predizbornje šutnje, sa sloganom „Kada vi šutite, mi #PitamoSe“! Preko Instagram i Facebook storya, našoj publici smo postavljali pitanja o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici. Odlučili smo 2 dana poslije izbora poslati poruku Upravi naše lokalne zajednice kroz plakatena kojima je napisano 13 državnih problema, te i dopis sa istaknutim problemom.

Lokalni tim Zavidovići je aktivan od 2013. godine. Dugi niz godina naš tim kroz razne aktivnosti i edukacije podučava srednjoškolce raznim stvarima te se bori da  poboljša njihov status. Od trinaest državnih problema kao što su: nedovoljno prilika za mlade, neadekvatan prijevoz do škole, loše organizovana online nastava, naš Lokalni tim je izdvojio nedostatak prostora za mlade. Lokalni tim u Zavidovićima broji preko 40 članova, iz tog razloga mnogo je teško održavati sastanke ili neke aktivnosti jer su prostorije male. Iskreno se nadamo da će nam Uprava naše lokalne zajednice obezbijediti prostorije za normalan rad.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH. ASuBiH se bavi edukacijim srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Preminula Nudžejma Halilović-Voloder, kćerka Nezima Halilovića – Muderrisa

Nudžejma Halilović-Voloder, kćerka Nezima Halilovića Muderrisa ratnog komandira i bosanskohercegovačkog hatiba, preminula je danas u 25. godini. Nudžejma je...

Nakon kraće i teške bolesti preminuo Pero Gudelj

Posljednjih mjeseci znalo se da je Gudelj bolestan, a liječio se u Austriji i Bosni i Hercegovini. Osnivač “Fisa”...

Prije 25 godina usvojena himna BiH ‘Jedna si jedina’

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na današnji dan, 24. novembra 1995. godine, na svojoj 300. sjednici usvojilo tekst i muziku himne...

Nezvanično: Imena vijećnika u novom sazivu Općinskog vijeća Zavidovići (2020-2024)

Prema glasovima s redovnih biračkih mjesta, nezvanično, novi saziv Općinskog vijeća trebao bi izgledati ovako. Još uvijek postoji mogućnost...

Recent Comments