5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Dodatni skrining na anemiju među školarcima u ZDK

Dodatni skrining na anemiju među školarcima u ZDK

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica provodi preventivne preglede kod djece u svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK. Služba provodi skrining preglede za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema, vida, sluha, kao i antropometrijska mjerenja (visina, težina, obim struka, kukova) i nekoliko drugih preventivnih pregleda. To se provodi u uzrastima drugog, šestog, osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

U posljednje vrijeme počinje se sa provođenjem još jednog skrininga, a to je skrining na anemiju, tj. mjerenje nivoa hemoglobina u krvi kod djece u šestom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole, obzirom da su to svojevrsni rizični periodi za nastanak anemije. Koristi se aparat na bazi pulsoksimetrije koji ne zahtijeva vađenje krvi kod djeteta. Aparat radi na način da se na prst zakači tzv. štipaljka koja se često koristi u zdravstvenim ustanovama.

– Skrining na anemiju kojeg provodi Služba je bezbolan i neinvazivan. Aparat je otprilike veličine mobitela i može da stane u džep, ima jednu tipku i mali ekran na kojem se nakon tri minute prikaže vrijednost hemoglobin u krvi. Na vrlo jednostavan način uz referentne vrijenosti može se konstatovati da li kod djeteta postoji odstupanje od uobičajenih vrijednosti, te ga uputiti u ambulantu porodične/obiteljske medicine na konkretnu laboratorijsku dijagnostiku ili zbog terapije, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ.

Anemija je stanje u kojem se količina crvenih krvnih zrnaca u krvi smanjuje ispod normalne razine za dijete ili odraslu osobu, tj. to je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kisik. Zbog toga se može pojaviti bljedilo lica, ali i umor, malaksalost i slabost.

Premda ti simptomi mogu biti zabrinjavajući, anemiju je općenito najčešće lako liječiti, osobito kada se rano otkrije. Isto tako roditelji moraju biti svjesni koraka koje trebaju poduzeti kako bi se spriječilo ovo stanje.

Jako je važno redovno uzimanje obroka i pravilnog menadžmenta u ishrani. Nakon preporuka struke odluka o promjeni prehrambenih navika i načina ishrane u domaćinstvu i u školskim ustanovama je zapravo na roditeljima, ali i zvaničnicima obrazovnog sistema. Služba za školsku higijenu uvijek stoji na raspolaganju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

24 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments