5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Dodatni skrining na anemiju među školarcima u ZDK

Dodatni skrining na anemiju među školarcima u ZDK

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica provodi preventivne preglede kod djece u svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK. Služba provodi skrining preglede za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema, vida, sluha, kao i antropometrijska mjerenja (visina, težina, obim struka, kukova) i nekoliko drugih preventivnih pregleda. To se provodi u uzrastima drugog, šestog, osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

U posljednje vrijeme počinje se sa provođenjem još jednog skrininga, a to je skrining na anemiju, tj. mjerenje nivoa hemoglobina u krvi kod djece u šestom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole, obzirom da su to svojevrsni rizični periodi za nastanak anemije. Koristi se aparat na bazi pulsoksimetrije koji ne zahtijeva vađenje krvi kod djeteta. Aparat radi na način da se na prst zakači tzv. štipaljka koja se često koristi u zdravstvenim ustanovama.

– Skrining na anemiju kojeg provodi Služba je bezbolan i neinvazivan. Aparat je otprilike veličine mobitela i može da stane u džep, ima jednu tipku i mali ekran na kojem se nakon tri minute prikaže vrijednost hemoglobin u krvi. Na vrlo jednostavan način uz referentne vrijenosti može se konstatovati da li kod djeteta postoji odstupanje od uobičajenih vrijednosti, te ga uputiti u ambulantu porodične/obiteljske medicine na konkretnu laboratorijsku dijagnostiku ili zbog terapije, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ.

Anemija je stanje u kojem se količina crvenih krvnih zrnaca u krvi smanjuje ispod normalne razine za dijete ili odraslu osobu, tj. to je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kisik. Zbog toga se može pojaviti bljedilo lica, ali i umor, malaksalost i slabost.

Premda ti simptomi mogu biti zabrinjavajući, anemiju je općenito najčešće lako liječiti, osobito kada se rano otkrije. Isto tako roditelji moraju biti svjesni koraka koje trebaju poduzeti kako bi se spriječilo ovo stanje.

Jako je važno redovno uzimanje obroka i pravilnog menadžmenta u ishrani. Nakon preporuka struke odluka o promjeni prehrambenih navika i načina ishrane u domaćinstvu i u školskim ustanovama je zapravo na roditeljima, ali i zvaničnicima obrazovnog sistema. Služba za školsku higijenu uvijek stoji na raspolaganju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

24 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments