5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Ljekari iz Tuzle savremenom operacijom Zeničanku spasili od potpune paralize

Ljekari iz Tuzle savremenom operacijom Zeničanku spasili od potpune paralize

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli prije nekoliko dana su pacijenticu iz Zenice spasili od potpune paralize koja joj je prijetila zbog rijetkog oblika diskushernije na predjelu torakalne kičme.

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a u Tuzli je prvi u Bosni i Hercegovini izveo endoskopsku mikroinvazivnu operaciju kod pacijentice s izuzetno rijetkim patološkim stanjem na grudnom dijelu kičmenog stuba.

Vršilac dužnosti načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju tuzlanskog UKC-a Aleksandar Vujadinović za Klix.ba kaže da je riječ o vrlo rijetkom oboljenju koje se javlja kod jedne osobe na milion stanovnika, a manifestuje se prisustvom diskushernije na predjelu torakalne kičme.

“Dosadašnje metode liječenja koje su se provodile nisu davale očekivane rezultate, a riječ je o operaciji koja se vršila sa stražnjoj strani kičmenog stuba. Mi smo se odlučili prvi put uraditi operaciju kojom smo kroz grudni koš pristupili kičmenom stubu i kičmenoj moždini te smo uspjeli odstraniti spomenuti diskus koji je već bio doveo do mijelopatije, odnosno stanja koje je oštetilo kičmenu moždinu do nivoa da se pacijentica nije mogla samostalno i bez pomagala kretati”, kazao nam je Vujadinović.

Minimalno invazivna metoda

Operativni zahvat je izveden minimalno invazivnom metodom videoasistiranom torakoskopijom (VATS) i u saradnji s kolegama iz Klinike za hirurgiju.

“Sama operacija nosila je sa sobom mnogobrojne rizike, uključujući i potpunu oduzetost donjih ekstremiteta, međutim pacijentica je bila upoznata o tome. Pristala je na rizike jer se njeno stanje vremenom pogoršavalo te je bila svjesna da će se potpuno oduzeti ukoliko operacija ne bude urađena”, navodi Vujadinović.

Stručni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli adekvatno se pripremio za ovaj operativni zahvat, a cjelokupan postupak su samostalno izveli, bez bilo kakve supervizije inozemnih stručnjaka.

“Tu metodu sam poznavao još od ranije, ali jednostavno prije nismo imali uslove kako bismo je proveli. Sada imamo kvalitetnu opremu, uradili smo operaciju i veoma smo zadovoljni. S druge strane, da smo i željeli superviziju, nju je teško dobiti jer ovakva vrsta operacije dosad nije rađena na prostoru bivše Jugoslavije upravo zbog činjenice da je incidenca oboljenja jedna na milion osoba”, ističe Vujadinović.

Benefiti endoskopske hirurgije se ogledaju u tome da se zahvati rade mikroinvazivnom tehnikom, a kroz male otvore na koži uvodi se kamera i instrumenti koji su potrebni da bi se odradila operacija.

“Također, ovdje se izbjegava i niz komplikacija koje mogu nastati konvencionalnim pristupom koji sa sobom nosi pravljenje reza na grudnom košu veličine 50 centimetara, veću postoperativnu bol, ugrožavanje respiratorne funkcije i slično”, dodao je Vujadinović.

Pacijentica zadovoljna

Inače, pacijentica je Kimeta Čaušević iz Zenice koja će na bolničkom liječenju biti do kraja ove sedmice, nakon čega se vraća u rodni grad gdje će uslijediti fizikalni tretman.

U susretu s novinarom portala Klix.ba je kazala da je izuzetno zadovoljna procesom oporavka, a benefite operativnog zahvata već osjeti.

“Prije operacije sam otežano hodala, vukla sam lijevu nogu. To je sve počelo prije tri godine kada sam nekoliko puta padala. Prije operacije me nije bilo strah, ali prvo saznanje o tome koje rizike ona sa sobom nosi stvaralo mi je nelagodu. Međutim, željela sam se upustiti kako bih riješila problem”, kazala nam je Čaušević koja se trenutno kreće uz pomoć pomagala, a operacija joj je uklonila i osjećaj pritiska na kukovima.

Implementacijom posljednje metode tuzlanski stručnjaci su ušli u jedno novo polje endoskopske spinalne hirurgije koju u narednom periodu planiraju razvijati i unapređivati. Vrijedi kazati i to da je ovo druga metoda koji su ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju uveli u ovoj godini, a kontinuitet razvoja planiran je i u narednom periodu.

SourceKlix.ba

31 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments