5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 7 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Ljekari iz Tuzle savremenom operacijom Zeničanku spasili od potpune paralize

Ljekari iz Tuzle savremenom operacijom Zeničanku spasili od potpune paralize

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli prije nekoliko dana su pacijenticu iz Zenice spasili od potpune paralize koja joj je prijetila zbog rijetkog oblika diskushernije na predjelu torakalne kičme.

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a u Tuzli je prvi u Bosni i Hercegovini izveo endoskopsku mikroinvazivnu operaciju kod pacijentice s izuzetno rijetkim patološkim stanjem na grudnom dijelu kičmenog stuba.

Vršilac dužnosti načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju tuzlanskog UKC-a Aleksandar Vujadinović za Klix.ba kaže da je riječ o vrlo rijetkom oboljenju koje se javlja kod jedne osobe na milion stanovnika, a manifestuje se prisustvom diskushernije na predjelu torakalne kičme.

“Dosadašnje metode liječenja koje su se provodile nisu davale očekivane rezultate, a riječ je o operaciji koja se vršila sa stražnjoj strani kičmenog stuba. Mi smo se odlučili prvi put uraditi operaciju kojom smo kroz grudni koš pristupili kičmenom stubu i kičmenoj moždini te smo uspjeli odstraniti spomenuti diskus koji je već bio doveo do mijelopatije, odnosno stanja koje je oštetilo kičmenu moždinu do nivoa da se pacijentica nije mogla samostalno i bez pomagala kretati”, kazao nam je Vujadinović.

Minimalno invazivna metoda

Operativni zahvat je izveden minimalno invazivnom metodom videoasistiranom torakoskopijom (VATS) i u saradnji s kolegama iz Klinike za hirurgiju.

“Sama operacija nosila je sa sobom mnogobrojne rizike, uključujući i potpunu oduzetost donjih ekstremiteta, međutim pacijentica je bila upoznata o tome. Pristala je na rizike jer se njeno stanje vremenom pogoršavalo te je bila svjesna da će se potpuno oduzeti ukoliko operacija ne bude urađena”, navodi Vujadinović.

Stručni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli adekvatno se pripremio za ovaj operativni zahvat, a cjelokupan postupak su samostalno izveli, bez bilo kakve supervizije inozemnih stručnjaka.

“Tu metodu sam poznavao još od ranije, ali jednostavno prije nismo imali uslove kako bismo je proveli. Sada imamo kvalitetnu opremu, uradili smo operaciju i veoma smo zadovoljni. S druge strane, da smo i željeli superviziju, nju je teško dobiti jer ovakva vrsta operacije dosad nije rađena na prostoru bivše Jugoslavije upravo zbog činjenice da je incidenca oboljenja jedna na milion osoba”, ističe Vujadinović.

Benefiti endoskopske hirurgije se ogledaju u tome da se zahvati rade mikroinvazivnom tehnikom, a kroz male otvore na koži uvodi se kamera i instrumenti koji su potrebni da bi se odradila operacija.

“Također, ovdje se izbjegava i niz komplikacija koje mogu nastati konvencionalnim pristupom koji sa sobom nosi pravljenje reza na grudnom košu veličine 50 centimetara, veću postoperativnu bol, ugrožavanje respiratorne funkcije i slično”, dodao je Vujadinović.

Pacijentica zadovoljna

Inače, pacijentica je Kimeta Čaušević iz Zenice koja će na bolničkom liječenju biti do kraja ove sedmice, nakon čega se vraća u rodni grad gdje će uslijediti fizikalni tretman.

U susretu s novinarom portala Klix.ba je kazala da je izuzetno zadovoljna procesom oporavka, a benefite operativnog zahvata već osjeti.

“Prije operacije sam otežano hodala, vukla sam lijevu nogu. To je sve počelo prije tri godine kada sam nekoliko puta padala. Prije operacije me nije bilo strah, ali prvo saznanje o tome koje rizike ona sa sobom nosi stvaralo mi je nelagodu. Međutim, željela sam se upustiti kako bih riješila problem”, kazala nam je Čaušević koja se trenutno kreće uz pomoć pomagala, a operacija joj je uklonila i osjećaj pritiska na kukovima.

Implementacijom posljednje metode tuzlanski stručnjaci su ušli u jedno novo polje endoskopske spinalne hirurgije koju u narednom periodu planiraju razvijati i unapređivati. Vrijedi kazati i to da je ovo druga metoda koji su ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju uveli u ovoj godini, a kontinuitet razvoja planiran je i u narednom periodu.

SourceKlix.ba

31 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments