5.3 C
Zavidovići
Petak, 14 Maja, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Poznato koliko će koštati vakcine protiv koronavirusa

Poznato koliko će koštati vakcine protiv koronavirusa

Kako su vakcine protiv covida-19 sve bliže, tako je potrebno razmišljati i o njihovoj cijeni, nabavci i distribuciji.

Cijene vakcina će se, po svemu sudeći, kretati do  oko 100 maraka, a najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih vakcina, jer je potrebno vakcinisati ogoman broj ljudi.

Vakcina kompanije AstraZeneca – “Oxfordsa vakcina ” bi koštalo između od 4 do 6 KM po dozi, što je znatno niže nego konkurentska vakcina, a daje se u dvije doze. Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ove vakcine bi koštale najviše oko 20 KM. AstraZeneca vakcina će, po svemu sudeći, imati i najnižu cijenu, piše Voice of America.

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem vakcina u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza vakcina licenciranih od AstraZenece i Novavaxa.Pfizer/BioNTech vakcina bi, prema procjenama, bila nešta skuplja i koštala bi oko 40 KM po dozi. Kako se ova vakcina daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ova vakcina koštalo oko 80 KM. Međutim, postoji bojazan prema ovoj vakcini ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koji se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacijskoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70OC, što je logistički zahtijevno.

Novavaxova vakcina protiv Covida-19 temelji se na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze vakcine ove američke kompanije bi bila oko 26 KM.

Procjena cijene po dozi vakcine koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 80 i 100 KM. Ovo je također vakcina bazirana na informacijskoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplja za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u augustu najavili da će gornja granica cijene njihove vakcine biti 60 KM po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

Kineska vakcina kompanije Sinovac košta oko 100 KM za dvije doze i već se počelo prodavati, s obzirom na to da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

Očekivana cijena Johnson&Johnson vakcine, koju razvija kompanija u vlasništvu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila nešto više od 19 KM dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina od AstraZeneca i CanSino.

Sputnjik V, vakcina  Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 20 KM za dvije doze.

Očekuje se da će vakcinisanje onih grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na Covid-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) dobivati besplatnu vakvinu. Zatim će se raditi imunizacija drugih grupa. Još nije utvrđeno hoće li se oni koji ne spadaju u prioritetne grupe moći vakcinisati  ako plate cjepivo ili preko fondova zdravstvenih osiguranja. Trenutni prioriteti su dobivanje odobrenja za vakcinu te početak proizvodnje i distribucija, prenosi VOA.

SourceAvaz.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

U protekla 24 sata u Kantonalnoj bolnici Zenica rođeno 9 beba

Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica obavljeno je 8 poroda, a rođene su 3 djevojčice i 6 dječaka. Bile su jedne...

Policijski sat pomjeren od 23 sata

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana je sjednica, na kojoj između ostalog razmatrano je eventualno pomjeranje policijskog sata, odnosno, zabrane kretanja.

U FBiH danas počinje isplata aprilskih penzija

Isplata aprilskih penzija za 425.390 penzionera u Federaciji BiH počinje danas. Podaci Federalnog zavoda PIO pokazuju da...

U četvrtak odluka o pomjeranju policijskog sata u Federaciji BiH

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva razmatra epidemiološku situaciju u FBiH, te će predložiti skraćenje ograničenja policijskog sata od 22 sata.

Recent Comments