5.3 C
Zavidovići
Petak, 31 Marta, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Poznato koliko će koštati vakcine protiv koronavirusa

Poznato koliko će koštati vakcine protiv koronavirusa

Kako su vakcine protiv covida-19 sve bliže, tako je potrebno razmišljati i o njihovoj cijeni, nabavci i distribuciji.

Cijene vakcina će se, po svemu sudeći, kretati do  oko 100 maraka, a najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih vakcina, jer je potrebno vakcinisati ogoman broj ljudi.

Vakcina kompanije AstraZeneca – “Oxfordsa vakcina ” bi koštalo između od 4 do 6 KM po dozi, što je znatno niže nego konkurentska vakcina, a daje se u dvije doze. Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ove vakcine bi koštale najviše oko 20 KM. AstraZeneca vakcina će, po svemu sudeći, imati i najnižu cijenu, piše Voice of America.

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem vakcina u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza vakcina licenciranih od AstraZenece i Novavaxa.Pfizer/BioNTech vakcina bi, prema procjenama, bila nešta skuplja i koštala bi oko 40 KM po dozi. Kako se ova vakcina daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ova vakcina koštalo oko 80 KM. Međutim, postoji bojazan prema ovoj vakcini ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koji se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacijskoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70OC, što je logistički zahtijevno.

Novavaxova vakcina protiv Covida-19 temelji se na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze vakcine ove američke kompanije bi bila oko 26 KM.

Procjena cijene po dozi vakcine koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 80 i 100 KM. Ovo je također vakcina bazirana na informacijskoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplja za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u augustu najavili da će gornja granica cijene njihove vakcine biti 60 KM po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

Kineska vakcina kompanije Sinovac košta oko 100 KM za dvije doze i već se počelo prodavati, s obzirom na to da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

Očekivana cijena Johnson&Johnson vakcine, koju razvija kompanija u vlasništvu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila nešto više od 19 KM dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina od AstraZeneca i CanSino.

Sputnjik V, vakcina  Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 20 KM za dvije doze.

Očekuje se da će vakcinisanje onih grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na Covid-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) dobivati besplatnu vakvinu. Zatim će se raditi imunizacija drugih grupa. Još nije utvrđeno hoće li se oni koji ne spadaju u prioritetne grupe moći vakcinisati  ako plate cjepivo ili preko fondova zdravstvenih osiguranja. Trenutni prioriteti su dobivanje odobrenja za vakcinu te početak proizvodnje i distribucija, prenosi VOA.

SourceAvaz.ba

36 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments