5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 1 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton SDA bira Ganićevog nasljednika

SDA bira Ganićevog nasljednika

Mirza Ganić, koji je na lokalnim izborima pobijedio u utrci za gradonačelnika Visokog, podnio je ostavku na poziciju premijera Zeničko-dobojskog kantona.
– Zvanično sam podnio ostavku na mjesto premijera koju treba da potvrdi kantonalna Skupština, kao i moje razrješenje. Neko će od ministara biti imenovan za vršioca dužnosti premijera, dok se u narednom periodu ne izabere novi premijer, kazao nam je Ganić.

Šljivo otpada

Miralem Galijašević, potpredsjednik stranke i predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, rekao je da je Ganić pobjedom za načelničku poziciju u Visokom ostvario veliki uspjeh, baš kao i SDA u ovom gradu i Kantonu.
– Ganić je odlučio prihvatiti mandat, podnio je ostavku na poziciju premijera ZDK-a, kako smo se dogovorili, i sada ide procedura njegovog razrješenja na Skupštini. Ostaje isti sastav Vlade, a jedan od ministara će biti imenovan za v. d. premijera do konačnog izbora premijera, izjavio je Galijašević.

Visočka i tešanjska SDA traže da njihovi kandidati dobiju ministarsku poziciju u Vladi Zeničko-dobojskog kantona

Ministar Mirnes Bašić, koji je i dosad obavljao funkciju premijera, po ovlaštenju trebao bi biti izabran za v. d. premijera ZDK-a.
Oslobođenje nezvanično saznaje da neće biti preslagivanja Vlade, da je SDA postigla sporazum s partnerima (HDZBiH, A SDA i ministrica koja je ušla u ime SBiH, koju je u međuvremenu napustila).
Za sada su aktuelne dvije opcije. Jedna je da Mirnes Bašić, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, bude zvanično promovisan u premijera. U tom slučaju bi na upražnjeno mjesto trebao doći kandidat iz Visokog ili Tešnja (ove dvije organizacije SDA traže poziciju u Vladi). Druga opcija je da Zenica da kandidata za premijera, a to bi bio Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH. U tom slučaju bi bio žrtvovan jedan od aktuelnih ministara koje je dobila zenička SDA (ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić ili ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić). U tom slučaju, umjesto jednog od njih, došao bi prijedlog visočke ili tešanjske SDA.

Ukoliko Pivić postane premijer, biće žrtvovan jedan od ministara koje je dala zenička SDA, Kozlić ili Nikolić

Iako se spominjao kao jedan od kandidata za premijera i Aldin Šljivo, doskorašnji načelnik Općine Kakanj, izvjesno je da je to nemoguće, jer je Bašić već tu u ime kakanjske SDA. Takođe se spominjala mogućnost da će ukazanu šansu iskoristiti opozicija i pokušati doći do potrebnih 18 ruku. Ali, SDP, Nezavisni blok, nezavisni vijećnici, zajedno uz DF i SBB koji su se potajno nadali preslagivanju vlasti da bi njihovi kadrovi ušli u vlast, trebali bi podršku HDZBiH, A SDA i SBiH, koji već imaju ministarske pozicije.

Isti sastav

Dakle, siguran je ostanak kadrova A SDA: ministra zdravstva Adnana Jupića, ministra unutrašnjih poslova Darija Pekića i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnela Isaka, kadra SBiH, ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Šabanović, kao i ministara HDZ-a BiH – finansija Josipa Lovrića i ministra za privredu Zlatka Jelića. Osim Kakanjca Mirnesa Bašića koji bi ostao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ili bio eventualno promovisan u premijera, tu je i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, koji je bio prijedlog SDA Olovo.


25 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments