5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 7 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina U izbornoj kampanji stranke dosad potrošile skoro milion KM

U izbornoj kampanji stranke dosad potrošile skoro milion KM

U prve dvije sedmice izborne kampanje za lokalne izbore političke stranke u Bosni i Hercegovini potrošile su 862.554 KM za oglašavanje u medijima.

Podaci se odnose samo na zakup prostora na televiziji i u printanim medijima. Na to treba dodati i 136.300 KM kolika je tržišna vrijednost produkcije videospotova i oglasa koji su emitovani u tom periodu, što ukupno iznosi gotovo milion KM.

Podaci su to prikupljeni putem praćenja medijskog sadržaja, koje je za potrebe Transparency International u BIH (TI BIH) provela media monitoring agencija.

Više od 63 posto tog iznosa potrošeno je u drugoj sedmici izborne kampanje, a broj emitovanih oglasa povećava se kako se približava dan izbora.

Zanimljivo je da je, od posmatranih 15 najvećih političkih stranaka u BiH, gotovo cijeli taj iznos potrošilo šest partija.

Najveći dio troškova za izradu i emitovanje oglasa dosad su imali SNSD (351.357) i PDP (325.852 KM), a radi se o procijenjenoj tržišnoj vrijednosti emitovanja oglasa i izrade video spotova.

Slijede SDS sa troškovima oglašavanja od 145.127 KM, Ujedinjena Srpska 90.878 KM, SDA 43.568 i DEMOS 41.520, s tim da je SDA tek u drugoj sedmici kampanje intenzivirala emitovanje oglasa.

Podaci obuhvataju samo oglašavanje na televizijama i u printanim medijima, odnosno 12 TV stanica i 34 štampana medija iz cijele Bosne i Hercegovine. Iznosi, koji su potrošeni na druge vidove oglašavanja, trenutno nisu dostupni.

“Prikupljeni podaci bit će upoređeni s izvještajima političkih partija, da bi se utvrdilo koliko stranke prikazuju stvarne iznose prihoda sa kojima raspolažu”, navodi se.

U prve dvije sedmice izborne kampanje na tri javna televizijska servisa zabilježena su 1.982 pojavljivanja javnih funkcionera, a sadržajem su ukazivala na promociju njihovih političkih i stranačkih stavova.

Najveći broj takvih nastupa funkcionera (1.369) zabilježen je na RTRS-u, 371 na BHRT-u i 242 na FTV-u.

“Iako izborni zakon propisuje da u emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne smije imati povlašten položaj, kao ni funkcioneri na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima, u praksi se dešava suprotno”, ističe se.

Za dvije sedmice, od 1.369 takvih nastupa na RTRS-u, čak 1.080 odnosio se na nastupe nosilaca javnih funkcija iz SNSD-a, a njihovim stavovima posvećeno je više od 77 sati programa.

Znatno više prostora od ostalih dobili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (192 nastupa, 10 sati programa) i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je ponovo kandidat za tu funkciju, a za dvije sedmice pojavio se 108 puta na RTRS-u, što ukupno obuhvata 7,6 sati programa tog javnog emitera.

Nakon funkcionera iz SNSD-a, najviše prostora u emisijama RTRS-a dobili su funkcioneri iz Ujedinjene Srpske koji su se pojavili 65 puta, zatim SDA (55), DEMOS (39), DNS (27) SDS (34), SPS (10), PDP (8) – naglašava se.

Od početka kampanje najviše prostora na BHRT-u dobili su nosioci javnih funkcija iz SNSD-a, koji su se pojavili 130 puta. Njima je posvećeno 5,6 sati programa.

Funkcioneri iz SDA imali su 94 pojavljivanja (3,9 sati programa). Iza njih su funkcioneri iz SBB-a, koji su se u programu tog javnih emitera pojavili 28 puta.

Na FTV-u javni funkcioneri koji dolaze iz SDA imali su 75 pojavljivanja, što je trajalo nešto više od 6 sati programa. Nakon njih najviše su bili zastupljeni javni funkcioneri iz SNSD-a (49 pojavljivanja), DF (21) i SBB (21) . Na ta dva javna emitera nije zabilježeno da je neko od javnih funkcionera pojedinačno dobio znatno više prostora od ostalih.

“Praćenje pojavljivanja nosilaca funkcija na javnim RTV servisima dio je ukupnog monitoringa TI BiH koji se odnosi na zloupotrebu javnih funkcija i javnih resursa u izbornoj kampanji, u koji svakako spadaju i javni RTV servisi”, navodi TI u BiH.

Evidentirana su sva pojavljivanja i pominjanja funkcionera u informativnim i dijaloškim emisijama i drugim objavama koje su po sadržaju ukazivale na prostor za promociju njihovih političkih i stranačkih stavova.

“Velikom broju pojavljivanja pojedinih nosilaca funkcija, osim uređivačke politike javnih medija, najviše je doprinijela zloupotreba javnih funkcija za izbornu promociju jer su brojni funkcioneri intenzivirali aktivnosti i nastupe u izbornoj kampanji, a svoje funkcije i prostor u medijima najčešće koriste za promociju svojih stranaka”, navodi TI u BiH u tekstu objavljen na portalu transparentno.ba.

25 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments