5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 7 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Za uvezivanje staža za 5.000 radnika Vlada FBiH izdvojila 43 miliona KM

Za uvezivanje staža za 5.000 radnika Vlada FBiH izdvojila 43 miliona KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH od oktobra 2015. godine do danas izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje radnog staža radnicima koji nisu bili zbrinuti i time je u zasluženu penziju otišlo oko 5.000 radnika.

Džindić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH rezimirao desetak tačaka koji su se odnosile na resor ovog ministarstva.

Usvojen je program utroška za finansiranje razvojnih projekata i radi se o budžetskoj stavki koja je bila planirana za ovogodišnji budžet u iznosu tri miliona KM, a rebalansom je smanjena na 2,7 miliona KM i kao takva danas je usvojena i slijedi javni oglas. To je poticaj razvojnim projektima iz oblasti namjenske industrije, a riječ je o javnim preduzećima.

“Prijedlogom odluke za uvezivanje radnog staža, također su planirana budžetska sredstva i to deset miliona KM, a rebalansom smanjena su na milion KM s obzirom na situciju sa covidom. Objavljen je javni oglas i izvršena evaluacija pristiglih prijava aplikanata. Za 106 radnika je uvezan radni staž po tom programu i utrošen jedan milion KM”, naveo je Džindić.

Govoreći o prijedlogu odluke o raspodjeli sredstava uvezivanja radnog staža za firmu Krivaja-Mobel, Džindić je naveo da su radnici koji nisu bili obuhvaćeni predhodnom odlukom, njih sedam, na osnovu ovog drugog programa, zbrinuti i za njih je izdvojeno 36.000 KM, tako da je njih sedam otišlo u zasluženu penziju.

U vezi prijedloga odluke o odobravanju raspodjele sredstava za 370 radnika koji nisu zbrinuti u procesu penzionisanja ili nisu mogli riješiti svoj status od 2016. otkad je Krivaja otišla u stečaj, Vlada Federacije je jučer izdvojila 623.000 KM. To su sredstva koja su ostvarena prodajom manjinskih udjela preduzeća u vlasništvu Vlade Federacije BiH putem Agencije za privatizaciju, a sredstva će biti prebačena sa Razvojne banke FBiH na općinu Zavidoviće, a dalje će Općina prema ugovoru koji će biti potpisan, transferirati prema 370 radnika koji su preostali nezbinuti u okviru Krivaje u stečaju.

SourceKlix.ba

33 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments