5.3 C
Zavidovići
Utorak, 30 Maja, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Ako BiH neće, hoće Harvard: "Naš sistem ne prepoznaje kadar kojeg je...

Ako BiH neće, hoće Harvard: “Naš sistem ne prepoznaje kadar kojeg je iškolovao”

Prepoznaje li Bosna i Hercegovina značaj povratka mladih koji su se školovali ili radili u inostranstvu? Nagradili ih ili ih kazni zbog odluke da joj se vrate? O (ne)prepoznavanju nakon povratka u svoju zemlju, za “Novi dan” govorili su Anela Zorlak, magistarka genetike i studentkinja na Harvard univerzitetu, Maja Miljević, voditeljica start up odjela Maestral Solution-a, i Samir Beharić iz Alumni Asocijacije Zapadnog Balkana.

Kako je kazala Zorlak za N1, htjela je novi nivo znanja nakon završetka studija u Sarajevu.

“Nakon završetka studija sam željela da više znanja dobijem i tražila sam mogućnosti. Kada dobijete potvrdu iz Njemačke, Danske i drugih zemalja u vama se probudi jedna vrsta bunta, ne zbog vas samih nego ne prepoznavanja genetike kao nauke i biologa u našem sistemu”.

“Zato sam se vratila u BiH i dala sebi rok da postavim genetiku i prirodne nauke, te dam šansu još jednom. A o tome kako su me dočekali, uvijek kažem da mi je sreća da radim za strance. Naš sistem ne prepoznaje kadar kojeg je iškolovao”.

Kako je kazala, “problemi” su bili i sa prijavom na biro u BiH.

“To je paradoks našeg društva. Prilikom završetka master studija kada sam se prijavljivala na biro, nisu me mogli zavesti kao master genetike, nego kao profesora biologije iako to ne mogu obnašati jer nemam položenu grupu pedagoških predmeta. Aplicirala sam na Harvard i iako je broj mjesta na tom programu bio ograničen (deset mjesta), jedna Bosanka je sa diplomom iz Sarajeva tu primljena”.

“Većina mladih traže svoje osnovno pravo Ustavom, a to je da radimo. Puno nas se trudi, ulažemo resurse, i kada želimo da podijelimo znanje i radimo mi dođemo do zida”.

Poslodavci u Njemačkoj brinu za mnogo toga.

“Ja kada sam otišla u Njemačku, prije potpisivanja ugovora sa mnom su željeli vidjeti da li imam afinitet prema sportu, da li sam alergična na neku hranu kako bi stvorili što bolje okruženje meni za rad kako bi bila što sretnija i produktivnija u poslu”.

SourceN1

24 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments