5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Civilne zaštite u BiH upozoravaju na jak vjetar i apeluju na stanovništvo...

Civilne zaštite u BiH upozoravaju na jak vjetar i apeluju na stanovništvo da čuva imovinu

Federalna uprava civilne zaštite je upozorila stanovništvo na olujne udare juga do kojih će doći danas u većem dijelu BiH, u periodu od 12 sati do ponoći.

Federalni hidrometeorološki zavod je zbog vjetra jačine i do 90 km/h izdao narandžasto upozorenje za ponedjeljak, 28. decembar, a upozorava se stanovništvo da preduzme neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

“Posebno se apeluje na pravne osobe koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika”, rekli su to iz kantonalne civilne zaštite u Sarajevu.

Također, stanovništvu je upućen apel da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavlja predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina.

Ovakvi udari vjetra mogu napraviti veće materijalne štete, otežati cestovni i avionski saobraćaj, oboriti stabla, srušiti nestabilne dijelove objekata pa je stoga potrebno biti oprezniji te zaštititi sebe, druge i imovinu.

8 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments