5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Zavidovići Godišnjica u Zavidovićima: Treći korpus Armije RBiH spriječio je drugu Srebrenicu

Godišnjica u Zavidovićima: Treći korpus Armije RBiH spriječio je drugu Srebrenicu

Na spomen-obilježju u Zavidovićima danas je prigodnim programom obilježena 28. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i 1. decembar Dan osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.Centralna svečanost obilježavanja današnjih datuma za Zeničko-dobojski kanton održana je na spomen-obilježju svim poginulim borcima i šehidima u Zavidovićima, a s današnjeg skupa poslana je poruka da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. prošlosti.

“Časna i pravedna Armija Republike Bosne i Hercegovine imala je sedam korpusa, ali treći je bio i ostao na posebnom mjestu u našem životu. Časno je biti ovdje danas i sjećati se heroja i gazija koji su ostvarili rezultate, odbranili naše živote, čast i vjeru. Ko zaboravi prošlost, nema mira u sadašnjosti, niti sigurnu budućnost”, kazao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona Jusuf Rakman.

Dodao je da su svi okupljeni ustvari svjedoci da je svima stalo do prošlosti koja je neraskidiv dio života, ali i vremena u kojem žive, te domovine. Prisutnima se danas obratio i načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović koji je poručio da priče o Trećem korpusu ni do danas nisu ispričane te da će se pričati dok žive oni kojima je stalo do domovine.

“Većina nas ovdje bila je dio Trećeg korpusa koji je zahvaljujući svom angažmanu napravio ambijent da se ovdje ne desi druga Srebrenica. Tada, 1992. godine oslobodili smo dolinu rijeke Gostović, što je bila tada najveća oslobođena teritorija, i pripremili smo odstupnicu za povlačenje. Radom smo sačuvali BiH”, pojasnio je Mujanović.

S današnjeg skupa je poručeno da je historija cijele BiH od 1992. godine oslikana na spomeniku gdje se nalaze imena stradalih od 1992. do 1995. godine. Početna 1992. godina oslikava žrtve organizacionog otpora protiv mnogobrojnijih i naoružanijih neprijatelja, nakon čega se krajem 1992. godine osniva Treći korpus ARBiH sa sjedištem u Zenici. Uslovi rada korpusa najbolje su se vidjeli u periodu 1993. i 1994. godine u toku združene agresije na BiH, a primirjem s HVO-om dolazi do olakšanja, nakon čega se formiraju divizije, manevarski bataljoni i učestvuje se u oslobađanju s Trećim korpusom.

“Armija Republike BiH je bila sastavljena od dobrovoljaca, patriota, bez obzira na naciju, vjeru i politička uvjerenja. To je slika te armije, ovdje na ovom spomeniku, oni koji su dali svoje živote su njen najsvjetliji primjer. Ovaj prostor ovdje je ustvari historija BiH”, poručeno je s današnjeg skupa.

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije.

“Trebamo odati počast svima onima koji su tada imali mudrosti i hrabrosti za organizaciju korpusa, zahvaljujući kojima smo ostali nacija. Bitno je napomenuti da BiH ni u ovom trenutku nije ostavljena netaknuta. BiH i danas trpi napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet, političku nezavisnost, što se ogleda i u pomoći iznutra. Imamo snage koje potpomognute iznutra pokušavaju narušiti i mir i stabilnost u BiH”, izjavio je Čolaković te dodao da je bolno i izjednačavanje žrtve i agresora.

“Naši oficiri, generali i vojnici odgovaraju za nešto što nisu učinili. Sada sam razgovarao s nekoliko boraca koji dobivaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese.”

Na kraju je dodao kako Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuju projekte samozapošljavanja, isplaćuju egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente.

Treći armijski korpus je na svom časnom putu zaustavio agresora, odbranio državu i zaštitio stanovništvo od većih progona, osigurao strateške infrastrukturne objekte od razaranja i izrastao u respektabilnu vojnu snagu u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon današnjeg programa upriličeno je polaganje cvijeća te je odata počast svim poginulim borcima i šehidima koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu.

SourceKlix.ba

29 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments