5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 27 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zavidovići Održana promocija rezultata Omladinske banke Zavidovići za 2020. godinu

Održana promocija rezultata Omladinske banke Zavidovići za 2020. godinu

U Kabinetu Općinskog načelnika održana je, 17. decembra 2020. godine, promocija rezultata Omladinske banke Zavidovići za 2020. godinu.

Sastanku su prisustvovali predstavnice fondacije Mozaik Mediha Arnaut i Natalija Vidaković, pomoćnik Općinskog načelnika Službe za upravu društvenih djelatnosti i opću upravu Idriz Alihodžić, Viši stručni saradnik za obrazovanje, kulturu, sport, omladinski i nevladin sektor Muamer Hrvić, te predstavnici neformalnih grupa mladih.

Omladinska banka Zavidovići egzistira od 2010. godine i aktivno je radila do 2018. godine, gdje je odobreno 108 projekata. Ukupna vrijednost projekata iznosi 427,209.31 KM, od koje je korist imalo 42230 korisnika.

 U 2020. godini je provedeno 14 projekata neformalnih grupa mladih i dva mikrobiznisa. Svi projekti su uspješno privedeni kraju i realizovani, a neformalne grupe su finalizirale aktivnosti i izvještaje. Ukupna vrijednost realizovanih projekata je 31.271,00 KM od čega je Općina Zavidovići izdvojila 14.562,60 KM dok je Fondacija Mozaik 16.708,40 KM.

Zahvaljujući neformalnim grupama i doprinosima zajednice, realizovani projekti su do sada postigli bolju realizaciju nego što je to u samim projektima i zamišljeno i to zahvaljujući članovima odbora i volonterima.

Sredstva za projekte koji prođu pozive za apliciranje ovise o vrsti projekta, a dodjeljuju se u iznosima između 500 i 2 000 KM. Ove godine po prvi put preko Omladinske banke pokrenuti su i mikrobiznisi.

Općinski načelnik Dr. sci. Hašim Mujanović je istakao kako će Općina Zavidovići i dalje u suradnji s fondacijom Mozaik nastaviti provoditi projekte mladih koji za cilj imaju povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalne zajednice, te pružati podršku aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

Na kraju sastanka uručene su i zahvalnice sudionicima za realizovane ovogodišnje projekte.

25 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments