5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Pokrenut stečajni postupak, na biro ide 82 radnika Zenicatransa

Pokrenut stečajni postupak, na biro ide 82 radnika Zenicatransa

Općinski sud Zenica donio je odluku o pokretanju stečaja nad Javno-komunalnim preduzećem “Zenicatrans prevoz putnika“ te za stečajnog upravnika odredio Samira Sunulahpašića iz Busovače, potvrdila je v.d. direktorice tog preduzeća Mirsada Bahtić.

Ona je istakla kako su, izborom stečajnog upravnika, prestala njena ovlaštenja te da je stečajni upravnik danas održao nekoliko sastanaka u preduzeću.

  • „Tačno je da sam imao konstruktivan sastanak s predstavnicima Sindikata. Obećao sam, s obzirom da po zakonu sve radnike moram poslati na biro, da ću učiniti sve da što prije uplatim doprinose po osnovu nezaposlenosti te da mogu ostvarivati prava sa biroa po osnovu nezaposlenosti – kazao je Sunulahpašić.

Pomoć u zbrinjavanju preostalih 82 radnika tog preduzeća te isplati 12 zaostalih plaća, navodi Sunulahpašić, obećao mu je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović s kojim je ovog mjeseca također imao, kaže, konstruktivan sastanak. 

  • Glavni račun preduzeća blokiran je na iznos od 5.900.000 KM, ali ima još oko milion KM izvršnih sudskih presuda. Očekujem da će ukupna potraživanja iznositi oko 10.000.000 KM. Nadam se da će biti dovoljno imovine da se izmire obaveze prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao i za radnike te, ako bude dovoljno novca, za ostale potražioce – ističe Sunulahpašić.

On ističe kako će u narednih 45 dana izraditi izvještaj o obavezama i potraživanjima preduzeća te da će na ispitno-izvještajnom ročištu koje je na Općinskom sudu u Zenici zakazano za 24. mart naredne godine, podnijeti izvještaj sudu.

U stečajnu masu, dodaje, neće ući Autobuska stanica Zenica, koja je u blokadi od 31. decembra 2019. godine, jer se po zemljišno-knjižnom izvatku nalazi u vlasništvu Grada Zenica.

SourceZenit.ba

13 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments