5.3 C
Zavidovići
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Vlada FBiH za turizam, ugostiteljstvo i cestovni prijevoz putnika izdvojila 40 milona...

Vlada FBiH za turizam, ugostiteljstvo i cestovni prijevoz putnika izdvojila 40 milona KM

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o dodjeli sredstava pomoći poslovnim subjektima u oblastima turizma i ugostiteljstva, te cestovnog prijevoza putnika u ukupnom iznosu od 40 miliona KM.Za 340 privrednih subjekata u turističko-ugostiteljskom sektoru dodijeljeno je 30 miliona KM pomoći, od čega je za 192 hotela i druge smještajne kapacitete namijenjeno 19,5 miliona KM, a za 98 putničkih agencija 6,601 miliona KM.

Pomoć za 21 turoperatora iznosi ukupno 2,6 miliona KM i za šest firmi koje pružaju usluge turističkih vodiča 22.340 KM.

Iznos od 205.181 KM namijenjen je za 18 korisnika finansijske pomoći koji su registrovani nakon 30. juna 2019. godine, dok je na šest banja i lječilišta raspoređeno ukupno 1,1 milion KM.

Federalna Vlada je na ime finansijske pomoći za 176 korisnika iz sektora javnog cestovnog prevoza putnika odobrila pomoć u ukupnom iznosu od 10 miliona KM.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike, odobrila raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 1.496.437 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2019. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iznos od 1.384.144 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata koji se odnose na zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom kroz poboljšanje životnih uslova i rada njihovih organizacija, dok je 48.405 KM namijenjeno finansiranju programa i projekata za smještaj i utočište žrtvama torture i nasilja /sigurne kuće/ i 63.887 KM za rad javnih kuhinja.

S ciljem omogućavanja funkcionisanja grada Mostara, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

U predloženim zakonskim dopunama precizirano je da izuzetno i isključivo u svrhu finansiranja grada Mostara u 2021. godini, odluku o privremenom finansiranju za period od 1. januara 2021. godine do 31. marta te godine može donijeti i biti odgovoran za njeno sprovođenje gradonačelnik Mostara, uz saglasnost načelnika gradskog Odjeljenja za finansije i nekretnine.

Dodat je i član koji propisuje da će, također izuzetno i isključivo u svrhu osiguranja finansiranja grada Mostara u 2021. godini, budžet ovog grada i odluku o izvršenju budžeta, donijeti i biti odgovoran za njeno sprovođenje gradonačelnik, uz saglasnost načelnika Odjeljenja za finansije i nekretnine.

(SRNA)

19 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments