5.3 C
Zavidovići
Utorak, 7 Decembra, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Vlada FBiH za turizam, ugostiteljstvo i cestovni prijevoz putnika izdvojila 40 milona...

Vlada FBiH za turizam, ugostiteljstvo i cestovni prijevoz putnika izdvojila 40 milona KM

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o dodjeli sredstava pomoći poslovnim subjektima u oblastima turizma i ugostiteljstva, te cestovnog prijevoza putnika u ukupnom iznosu od 40 miliona KM.Za 340 privrednih subjekata u turističko-ugostiteljskom sektoru dodijeljeno je 30 miliona KM pomoći, od čega je za 192 hotela i druge smještajne kapacitete namijenjeno 19,5 miliona KM, a za 98 putničkih agencija 6,601 miliona KM.

Pomoć za 21 turoperatora iznosi ukupno 2,6 miliona KM i za šest firmi koje pružaju usluge turističkih vodiča 22.340 KM.

Iznos od 205.181 KM namijenjen je za 18 korisnika finansijske pomoći koji su registrovani nakon 30. juna 2019. godine, dok je na šest banja i lječilišta raspoređeno ukupno 1,1 milion KM.

Federalna Vlada je na ime finansijske pomoći za 176 korisnika iz sektora javnog cestovnog prevoza putnika odobrila pomoć u ukupnom iznosu od 10 miliona KM.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike, odobrila raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 1.496.437 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2019. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iznos od 1.384.144 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata koji se odnose na zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom kroz poboljšanje životnih uslova i rada njihovih organizacija, dok je 48.405 KM namijenjeno finansiranju programa i projekata za smještaj i utočište žrtvama torture i nasilja /sigurne kuće/ i 63.887 KM za rad javnih kuhinja.

S ciljem omogućavanja funkcionisanja grada Mostara, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

U predloženim zakonskim dopunama precizirano je da izuzetno i isključivo u svrhu finansiranja grada Mostara u 2021. godini, odluku o privremenom finansiranju za period od 1. januara 2021. godine do 31. marta te godine može donijeti i biti odgovoran za njeno sprovođenje gradonačelnik Mostara, uz saglasnost načelnika gradskog Odjeljenja za finansije i nekretnine.

Dodat je i član koji propisuje da će, također izuzetno i isključivo u svrhu osiguranja finansiranja grada Mostara u 2021. godini, budžet ovog grada i odluku o izvršenju budžeta, donijeti i biti odgovoran za njeno sprovođenje gradonačelnik, uz saglasnost načelnika Odjeljenja za finansije i nekretnine.

(SRNA)

19 KOMENTARI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Atomci očistili od smeća 20 kilometara puta prema Tajanu

U sklopu projekta Gorske službe spašavanja (GSS) „Turizam DA – otpad NE na Tajanu“, spasioci, planinari i članovi SNIK Atom su jučer...

Konkurs za dodjelu stipendije redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija

Obavještavaju se redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području općine Zavidovići da je dana 01.11.20201. godine objavljen Konkurs za...

Namirnice koje ubijaju viruse

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam. Jača imunitet U nadolazećem periodu, posebno u...

Saopćenje za javnost: Milioner Kasumović ponovo pokazao bahatost i socijalnu neosjetljivost

Fuad Kasumović još jednom je pokazao svoju bahatost, socijalnu neosjetljivost i autokratiju. Nametanje odluke o drastičnom povećanju cijene vode,...

Recent Comments