5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Danas odluka o potpunom prelasku na online nastavu u ZDK

Danas odluka o potpunom prelasku na online nastavu u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas će zbog pogoršane epidemiološke situacije odlučivati o potpunom prelasku na online nastavu. Primjena online modela nastave najvjerovatnije će početi u ponedjeljak, a trajaće do kraja proljetnog raspusta, odnosno do 1. aprila.  

U osnovnim i srednjim školama broj zaraženih koronavirusom povećan je za 30%,  a oko 60% osoba je u izolaciji. Sve to otežava redovno odvijanje nastave. Da bi smanjili rizik radi očuvanja zdravlja djece i zapsolenika, sutra bi na sjednici Vlade trebale biti utvrđene nove mjere.  

“Moj prijedlog će biti da se pređe na online model. Uskoro nam predstoji proljetni raspust tako da ćemo napraviti situaciju da 20 dana škole ne budu ni na koji način izložene koroni. Mislim da će to biti prihvaćeno na sjednici Vlade”, rekao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a.

Prije 20-ak dana epidemiološka situacija je bila znatno povoljnija, te su roditelji tražili redovno odvijanje nastave. Zbog pogoršanja, ovaj prijedlog nadležnog ministarstva podržavaju i predstavnici Vijeća roditelja. 

“Moramo vjerovat na riječ struci. To su ljudi koji znaju svoj posao. Mi vjerujemo u njihov sud i moramo se složit s tim”, ističe Samir Bešlija, predsjednik Vijeća roditelja Prve osnovne škole Zavidovići.

Također, realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu se prolongira. Oko 3.000 budućih prvačića sačekat će još neko vrijeme do prvog sjedanja u školske klupe.

28 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments