5.3 C
Zavidovići
Utorak, 30 Maja, 2023
Naslovnica Vijesti Svijet Saudijska Arabija: Dvije doze vakcine biće uslov za hadžije

Saudijska Arabija: Dvije doze vakcine biće uslov za hadžije

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije u gradovima Medina i Mekka poduzima aktivnosti na podizanju postotka broja vakcinisanih na najmanje 60 posto prije 1. zul-hidžeta 1442. h.g., odnosno 13. jula ove godine, prenosi saudijski list Okaz.

Ministarstvo je pripremilo zdravstveni plan za ovogodišnji hadž, koji predviđa da svi koji budu uključeni u realizaciju hadža moraju primiti dvije doze Covid-19 vakcine odobrene u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo također propisuje da domaće hadžije prije 1. zul-hidžeta također moraju dobiti dvije doze vakcine odobrene u Saudijskoj Arabiji.

Izvori ovog lista navode da Ministarstvo namjerava i da obavezan uslov za hadžije koje dolaze iz inostranstva također bude da moraju biti vakcinisani sa dvije doze vakcine odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pri čemu bi drugu dozu vakcine trebali primiti sedam dana prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Također, hadžije će morati imati i negativan COVID-19 test 72 sata prije ulaska. Ministarstvo će obavezati sve hadžije da budu podvrgnuti trodnevnom karantinu, tokom kojeg će im nadležne institucije ponoviti laboratorijski test, prenosi Saudigazette.com.sa.

U zdravstvenom planu Ministarstva za ovogodišnji hadž naglašava se da će sve hadžije i osoblje uključeno u realizaciju hadža morati nositi maske i pridržavati se obavezne distance na lokacijama gdje budu smješteni.

Tokom kretanja i boravka biće obavezno održavanje distance od najmanje 1,5 metar, te strogo poštivanje svih utvrđenih epidemioloških mjera i protokola koje će pripremiti i realizirati saudijske vlasti.

Ministarstvo namjerava i da najosjetljivijim grupama ne dozvoli apliciranje za hadž, te da ograniči starosnu dob na između 18 i 60 godina.  

(Preporod.info)

27 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments