5.3 C
Zavidovići
Utorak, 20 Aprila, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Od sljedeće sedmice počinju sa radom pojedini vrtići u ZDK

Od sljedeće sedmice počinju sa radom pojedini vrtići u ZDK

Vlada ZDK je na osnovu preporuke Kriznog štaba ZDK 19. marta donijela odluku o zabrani rada vrtića na području Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon toga, uslijedile su negativne reakcije javnosti, prvenstveno roditelja, direktora i radnika predškolskih ustanova, jer je odluka donesena bez ikakve najave od strane nadležnih.

Ova naredba je bila na snazi 14 dana i u međuvremenu je produžena, s tim da je vrtićima omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju biosigurnosnih mjera. U našem kantonu posluju ukupno 44 ove ustanove, a nadležni iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica od utorka obilaze iste kako bi provjerili da li ispunjavaju uslove za nastavak rada, a prema najnovijem dokumentu “Akcionom planu za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i povećanje biosigurnosti u predškolskim ustanovama sa ciljem njihovog ponovnog otvaranja“.

Dokument obuhvata online kurs za sve zaposlenike o biosigurnosti, planirane posjete timova Instituta predškolskim ustanovama, provođenje dezinfekcije i kontrolu sanitacije u predškolskim ustanovama, nove Izmjene i dopune Procedura za rad (između ostalog i Procedure za rad predškolskih ustanova – vodič za unapređenje (bio) sigurnosti u vrtićima) broj 02-299/21 od 19.01.2021. godine, revidiranje Planova biosigurnosti predškolskih ustanova, te način analize i izvještavanja prema svim relevantnim instancama i Kriznom štabu koji će u konačnici donijeti odluke o otvaranju ili neotvaranju svakog pojedinog objekta/predškolske ustanove.

Iz Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica su danas obavijestili roditelje da su u četvrtak obavljenje posjete pojedinim vrtićima ove ustanove, dok su preostale planirane za danas. Tokom posjeta, obavljaju se informativni savjetodavni razgovori, vizuelna i epidemiološka inspekcija svih prostorija svakog vrtića, kao i mjerenje kvadrature prostorija.

U novim procedurama, koje se odnose na organizaciju rada sa djecom, kao i organizaciju prostora, se navodi da jedna grupa može brojati maksimalno 15 osoba, te da je potrebno obezbijediti najmanje 2,5 m2 za svako dijete. Upravo ova naredba će stvoriti nove probleme vrtićima, obzirom da će se najvjerovatnije morati smanjiti broj djece, ali kako i na koji način će se vršiti selekcija ko može, a ko ne može ići u vrtić, za sada nije poznato.

– Pomenuta izmjena, uveliko će otežati pružanje usluga svim našim korisnicima, ali će Ustanova, s ciljem prevazilaženja istog, a vodeći računa prvenstveno o zaštiti zdravlja djece, roditelja i zaposlenika, staviti u funkciju sav raspoloživi prostor i zaposlenike, te izvršiti sve potrebne reorganizacije kako bi se ispoštovale navedene preporuke Instituta – najavljuju iz Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Kako nezvanično saznajemo, odluka o radu predškolskih ustanova će biti donesena u utorak naredne sedmice, a početak rada, odnosno prijem djece, se može očekivati već od srijede 7. aprila 2021. godine.

SourceZenit.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

U protekla 24 sata u Kantonalnoj bolnici Zenica rođeno 9 beba

Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica obavljeno je 9 poroda, a rođeno je 7 dječaka i 2 djevojčice, javlja Zenit.ba

U protekla 24 sata u Kantonalnoj bolnici Zenica rođeno 8 beba

Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica obavljeno je 6 poroda, a rođena su 4 dječaka i 4 djevojčice. Rođene su 2...

U FBiH ipak neće biti skraćivanja policijskog sata

Vlada Federacije BiH ipak nije prihvatila prijedlog kantona o skraćivanju trajanja policijskog sata od 23 do 5 sati ujutro. Dakle, sve ostaje...

Na današnji dan osnovana je Armija Republike BiH, temelj oružanih snaga naše zemlje

Na današnji dan prije 29 godina, u jeku agresije na našu zemlju, osnovana je Armija RBiH, kao zvanična oružana snaga tadašnje Republike...

Recent Comments