5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Od 1. juna ovjeravanje knjižica i mogućnost odlaska u banje

Od 1. juna ovjeravanje knjižica i mogućnost odlaska u banje

Nakon višemjesečne obustave zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, od 1. juna 2021. godine, ponovo će na svojim šalterima započeti ovjeravanje zdravstvenih knjižica, te će početi svoje svoje osiguranike slati u banjsko-klimatska lječilišta.

Pomoćnica direktora Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, Haša Begić istakla je kako su, u cilju zaštite zdravlja osiguranih lica i izbjegavanja gužvi, a u skladu s tadašnjim preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, 15. marta ove godine donijeli odluku o obustavljanju redovne ovjere zdravstvenih legitimacija, koja je na snagu stupila 16. marta.

“Komisija za upućivanje u banjsko-klimatska lječilišta počinje raditi 1. juna i razmatrat će sve zahtjeve koje su naši osiguranici predali i ranije. Osiguranici su i u proteklom periodu, u kojima knjižice nisu ovjeravane, ostvarivali sva svoja prava, jer su ugovorne zdravstvene ustanove bile dužne primiti osigurana lica i pružiti im zdravstvene usluge”, naglasila je Begić.

Ona dodaje da su u proteklom periodu šalteri tog zavoda radili samo ovjere za nabavku ortopedskih pomagala, evidentiranje premija zdravstvenog osiguranja (markica) i izdavanje bolesničkih listova, a komunikaciju je bilo moguće ostvariti i putem telefona, elektronskim putem (e-mail) ili da svoje podneske šalju putem pošte.

Zavod je, napominje Begić, donio odluku kako će, počevši od 15. aprila ove godine, refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab za ležeće pacijente koji se od infekcije koronavirusa liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT), o čemu su, podvlači, blagovremeno obavijestili i javnost.

“Ministarstvo zdravstva ZDK informiralo nas je 12. aprila da su KBZ (8. aprila) i OBT (12. aprila) sačinili protokole za primjenu tog lijeka u terapiji Covida-19. Tako, čim su se stvorili neophodni preduslovi i kliničke pretpostavke, 14. aprila održana je hitna, elektronska sjednica Upravnog odbora ZZOZDK, na kojoj je i donešena pomenuta odluka o refundaciji troškova nabavke tog lijeka. Podsjećam da smo, nakon toga, izvršili i dopunu te odluke pa smo omogućili ovim dvjema bolnicama da one, same, nabavljaju lijek te da, onda, od nas traže refundaciju troškova. Željelo se time olakšati pacijentima, kako ne bi oni, sami, po apotekama tražili lijek te čekali novac za refundaciju”, ističe Begić.

Ona dodaje kako, nažalost, ne postoji mogućnost i retroaktivne refundacije troškova za nabavku ovog lijeka, koji su osiguranici kupili prije 15. aprila ove godine.

Dana 11.05.2021. godine Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je na 46. sjednici između ostalog donio sljedeće odluke:

– Od 01.06.2021. godine ponovo počinje sa radom Komisija za upućivanje osiguranih lica u banjsko-klimatska lječilišta;

– Od 01.06.2021. godine obavezna je ovjera zdravstvenih knjižica u skladu sa Zakonom.

5 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Džaferović: Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, ovo je blokada države

Milorad Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH. To je potvrdio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon...

Čerkez: Razmatra se uvođenje potvrde o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u objekte

U Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Federaciji BiH traju intenzivni razgovori o mogućnosti uvođenja obaveznog posjedovanja potvrde o vakcinaciji, negativnom PCR ili...

Narednih dana promjenljivo vrijeme, za vikend sunčano i toplije

Narednu radnu sedmicu u Bosni i Hercegovini obilježit će promjenljivo vrijeme, dok će tokom vikenda biti stabilnije, sunčanije i toplije, objavio je...

Tuga u dolini Krivaje nakon pogibije lovaca Azema Mujića i Elvedina Keserovića

Mještani naselja iz doline rijeke Krijave u Zavidovićima opraštaju se od svojih komšija - lovaca koji jučer ujutro stradali u eksploziji...

Recent Comments