5.3 C
Zavidovići
Srijeda, 7 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Zeničko-dobojski kanton Od 1. juna ovjeravanje knjižica i mogućnost odlaska u banje

Od 1. juna ovjeravanje knjižica i mogućnost odlaska u banje

Nakon višemjesečne obustave zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, od 1. juna 2021. godine, ponovo će na svojim šalterima započeti ovjeravanje zdravstvenih knjižica, te će početi svoje svoje osiguranike slati u banjsko-klimatska lječilišta.

Pomoćnica direktora Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, Haša Begić istakla je kako su, u cilju zaštite zdravlja osiguranih lica i izbjegavanja gužvi, a u skladu s tadašnjim preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, 15. marta ove godine donijeli odluku o obustavljanju redovne ovjere zdravstvenih legitimacija, koja je na snagu stupila 16. marta.

“Komisija za upućivanje u banjsko-klimatska lječilišta počinje raditi 1. juna i razmatrat će sve zahtjeve koje su naši osiguranici predali i ranije. Osiguranici su i u proteklom periodu, u kojima knjižice nisu ovjeravane, ostvarivali sva svoja prava, jer su ugovorne zdravstvene ustanove bile dužne primiti osigurana lica i pružiti im zdravstvene usluge”, naglasila je Begić.

Ona dodaje da su u proteklom periodu šalteri tog zavoda radili samo ovjere za nabavku ortopedskih pomagala, evidentiranje premija zdravstvenog osiguranja (markica) i izdavanje bolesničkih listova, a komunikaciju je bilo moguće ostvariti i putem telefona, elektronskim putem (e-mail) ili da svoje podneske šalju putem pošte.

Zavod je, napominje Begić, donio odluku kako će, počevši od 15. aprila ove godine, refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab za ležeće pacijente koji se od infekcije koronavirusa liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT), o čemu su, podvlači, blagovremeno obavijestili i javnost.

“Ministarstvo zdravstva ZDK informiralo nas je 12. aprila da su KBZ (8. aprila) i OBT (12. aprila) sačinili protokole za primjenu tog lijeka u terapiji Covida-19. Tako, čim su se stvorili neophodni preduslovi i kliničke pretpostavke, 14. aprila održana je hitna, elektronska sjednica Upravnog odbora ZZOZDK, na kojoj je i donešena pomenuta odluka o refundaciji troškova nabavke tog lijeka. Podsjećam da smo, nakon toga, izvršili i dopunu te odluke pa smo omogućili ovim dvjema bolnicama da one, same, nabavljaju lijek te da, onda, od nas traže refundaciju troškova. Željelo se time olakšati pacijentima, kako ne bi oni, sami, po apotekama tražili lijek te čekali novac za refundaciju”, ističe Begić.

Ona dodaje kako, nažalost, ne postoji mogućnost i retroaktivne refundacije troškova za nabavku ovog lijeka, koji su osiguranici kupili prije 15. aprila ove godine.

Dana 11.05.2021. godine Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je na 46. sjednici između ostalog donio sljedeće odluke:

– Od 01.06.2021. godine ponovo počinje sa radom Komisija za upućivanje osiguranih lica u banjsko-klimatska lječilišta;

– Od 01.06.2021. godine obavezna je ovjera zdravstvenih knjižica u skladu sa Zakonom.

39 KOMENTARI

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments