5.3 C
Zavidovići
Četvrtak, 8 Juna, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Britanski Dom lordova: Zatraženo hitno uvođenje sankcija za Dodika i njegove saradnike

Britanski Dom lordova: Zatraženo hitno uvođenje sankcija za Dodika i njegove saradnike

Lord Bourne od Aberystwythija rekao je tokom rasprave u britanskom Domu lordova, da Velika Britanija treba preduzeti konkretne korake da spriječi prijetnju po Bosnu i Hercegovinu.

On je ukazao da je nakon Holokausta, u BiH 1995. godine počinjen genocid i da se tijela ubijenih još uvijek traže. Također je naglasio da je kao ministar posjetio Srebrenicu i Sarajevo te da je to najvažnije političko iskustvo u njegovom životu.

– Suočavamo se s ozbiljnom prijetnjom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji pokušava da napravi haos unutar države BiH. Britanska vlada mora da poduzme više, ne riječi, već akcije, da smanjimo ovu prijetnju. Moramo da djelujemo da spriječimo ponavljanje onoga od prije 26 godina što se desilo na našem pragu – rekao je lord Bourne.

Mogu reći da je ime Paddyja Ashdowna još odzvanja, naveo je, jer je bio snažan visoki predstavnik.

– Zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko da se kriminalizira svaki pokušaj negiranja genocida – Dodik ne priznaje taj zakon. Iza svega toga imamo uticaj Srbije i neki čudan uticaj Rusije, koja daje podršku svemu ovome što se dešava. Ako Zapad ne bude reagirao može doći do secesije. Moramo djelovati da se ne bi desilo ono što se desilo prije 26, 27 godina – rekao je lord Bourne.

Evropska unija, NATO i G7, istakao je, moraju iskoristiti zajednički utjecaj.

– Ne možemo sramno nedjelovati kao što je bilo prije 26 godina. To je moralno, ali i geopolitičko pitanje. Imamo veoma ozbiljnu prijetnju Rusije u Ukrajini, na Balkanu, ali i u baltičkim državama – rekao je lord Bourne.

Istakao je kako je potrebno veće prisustvo britnaskih snaga kroz NATO ili EUFOR te da moraju dati jasnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

– Moramo nametnuti sankcije, a imamo pravni okvir za to. Sve je regulirano 2020. godine kada smo pregovarali o izlasku iz EU, moguće je zamrzavanje sredstava, zabrana putovanja, kao i zabrana za finansijske institucije da prebacuju sredstva za Dodika i njegove saveznike. Potrebno je da sada to učinimo. Engleska banka trebala raditi s drugim centralnim bankama iz zemalja G7 i EU, da se Dodik i njegovi saveznici isključe iz sistema brzih transakcija i cirkulacije novca na međunarodnom nivou. Ovo je hitno – rekao je lord Bourne.

Dugoročno imamo još stvari uraditi – da podržimo civilno društvo i ojačamo institucije te vrste, dodao je, ali imperativ je rješavanje neposrednje prijetnje secesijom i nemirima u BiH.

– Ne možemo gospodo dozvoliti da ponovi ono što se desilo ovoj predivnoj zemlji koja ima pozitivne veze s nama – zaključio je lord Bourne.

Baronesa Arminka Helić rekla je u Domu lordova da Rusija vidi Zapadni Balkan kao ranjivi dio za NATO i laku priliku da ponizi Evropu.

– Nema lakšeg načina da se ograniči proširenje NATO-a, nego da se cijeli region drži u stalnoj nestabilnosti. Interesi Pekinga se podudaraju s Moskvom, a za to vrijeme je EU podijeljena. SAD ne želi da poduzima korake samostalno, da se ne bi distancirali od Evrope – rekla je baronesa Helić.

Situacija nije beznadežna, rekla je, jer mi imamo moć da sve okrenemo i da se odupremo od secesiniosta, njihovih pomagača i saveznika.

– Kriza u BiH nije politička, nego sigurnosna i traži sigurnosni odgovor. Traži angažman vojnih snaga koje će odbiti avanturizam. NATO ima mogućnost da pošalje trupe – rekla je Helić i naglasila da su drugi dio djelovanja sankcije.

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments