5.3 C
Zavidovići
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Rudarima će biti isplaćen i regres

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te očekuju da bi već danas Vlada FBiH trebala te izmjene i usvojiti.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić rekao nam je jučer da će Vlada FBiH, sigurno, dati saglasnost na povećanje cijene uglja koji se isporučuje iz rudnika prema EPBiH za 20 posto.

Usvojene odluke

Povećanje cijene uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije, a koja je do sada bila daleko ispod tržišne vrijednosti, jedan je od zaključaka iz sporazuma koji je 1. decembra, nakon štrajka rudara, potpisan između Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i “Elektroprivrede BiH”. Realizacija i ostalih zahtjeva, kaže Husić, teče kako je i dogovoreno.

– Prema informacijama koje imamo, “Elektroprivreda” i rudnici su usvojili odluke prema kojima će se u decembru izvršiti isplate svih radničkih primanja u skladu s kolektivnim ugovorom koji je na snazi. Između ostalog, bit će isplaćen i regres tamo gdje on nije isplaćen do decembra, kao i naknade povodom Dana rudara u iznosu od 30 posto od prosječne plaće u FBiH – ističe Husić.

Dnevnice rudarima za vrijeme radničkog neposluha sastavni su dio plaće za novembar, čija je isplata završena ili je u pojedinim rudnicima u toku.

Iako je prilikom potpisivanja sporazuma iz “Elektroprivrede BiH” obećano da neće doći do rasta cijena struje za domaćinstva te da će se povećanje cijene uglja amortizirati iz unutrašnjih rezervi, ovih se dana privrednim društvima dostavljaju ponude novih ugovora o isporuci struje.

Nije opravdano

Prema informacijama iz Udruženja poslodavaca FBiH, privreda je suočena s poskupljenjima struje i do 300 posto, u zavisnosti od cijene struje na berzi.

– To je pitanje kojim se treba pozabaviti država, jer povezivanje nove cijene uglja s poskupljenjem struje nema nikakvog osnova. Radi se o ukupnoj razlici od oko 58 miliona na godišnjem nivou, ali kada se analiziraju prihodi, nema ni govora da oni rade to što rade – kaže Husić.

Trumić u ’Đurđeviku’

Na zahtjev Sindikata, zbog loših rezultata poslovanja, smijenjen je dosadašnji direktor Rudnika „Kreka“ Husein Trumić. Ali, kaže Husić, već je imenovan za direktora Rudnika „Đurđevik“, u kojem je dobio i podršku tamošnje sindikalne organizacije koja nije članica Sindikata radnika rudnika u FBiH.

- Advertisment -

Most Popular

Odron na putu Zavidovići – Olovo

Zbog većeg odrona otežano, jednom trakom saobraća se na regionalnom putu Zavidovići-Olovo, kod mjesta Ribnica, navodi se u izvještaju BIHAMK-a o stanju...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i za vikend

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima, prema...

Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela uredbu o novčanoj pomoći penzionerima u Federaciji BiH u iznosu od 50...

Rudarima će biti isplaćen i regres

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH kažu da je procedura vezana za izmjene cijene uglja kojeg rudnici isporučuju „Elektroprivredi BiH“ ispoštovana te...

Recent Comments